Державні облігації

Переміщення попиту без резервних ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 15.10.2024 р. Міністерство фінансів скасувало розміщення резервних облігацій, тож частина попиту змістилася на коротші інструменти зі спробами підвищити ставки за річними ОВДП.

На річні облігації вперше за три місяці Мінфін зібрав заявок більше за пропозицію. Загальний обсяг заявок становив майже 5.5 млрд грн, але серед них була одна заявка на 3 млрд грн, що потребувала від Міністерства рішення підвищити ставку на 15 б.п. до 14.8%. Однак емітент вирішив, що така зміна ставки відсікання не на часі, і задовольнив 19 з 20 заявок, залишивши ставки відсікання та середньозважену незмінними.

Півторарічні ОВДП отримали лише 10 заявок, але на 15 млрд грн при пропозиції 5 млрд грн. Усі заявки були зі ставками в діапазоні 15.2-15.25%, тож, найімовірніше, більшість учасників розміщення отримали лише невелику частину від бажаного. Адже Міністерство задовольнило всі заявки, але частково в межах пропозиції та пропорційно розміру заявки. Оскільки більшість попиту була біля верхньої межі діапазону, ставки також не змінилися – 15.25%.

2.5-річні ОВДП отримали 13 заявок теж на 15 млрд грн. Діапазон ставок був ширшим, ніж за півторарічними, 16.1-16.25%, але знову ж більшість була біля верхньої межі діапазону, що залишило ставки відсікання та середньозважену незмінними. Міністерство й за цими облігаціями задовольняло заявки частково в межах пропозиції.

Єдиний випуск серед пропонованих гривневих ОВДП, який не отримав великого попиту, це трирічні облігації з погашенням у лютому 2028 року. Цей випуск не дуже цікавий великим інвесторам і лише зрідка збирав більше мільярда гривень заявок, а іноді, бувало, й менше 30 млн грн. Учасники вказують у своїх заявках на ці облігації вже четвертий тиждень поспіль єдину ставку 16.8% або подають неконкурентні заявки, тож і ставки відсікання та середньозважені вже місяць не змінюються.

Лише 2 млрд грн бюджет отримав від валютних ОВДП. Мінфін пропонував тільки $50 млн облігацій, вочевидь не бажаючи робити цей випуск надто великим – наразі він сягнув $350 млн. Водночас після погашення валютних ОВДП минулого тижня обсяг заявок перевищив пропозицію більш ніж утричі. Це дозволило Мінфіну ситуативно трошки знизити ставки за цим інструментом – ставку відсікання на 4 б.п. до 4.62%, а середньозважену на 5 б.п. до 4.6%.

Загалом Мінфін позичив 15 жовтня 15.6 млрд грн, з яких трошки більше 2 млрд грн у валюті. Це фактично удвічі менше, ніж минулого тижня, але без використання коштів банків з обов’язкових резервів та з пропозицією невеликого обсягу валютних ОВДП (минулого тижня Мінфін розміщував утричі більше облігацій у доларах США). Тож спроба Мінфіну відкласти на потім розміщення резервних ОВДП не дуже нашкодило бюджету, особливо з огляду, що Міністерство відмовилося від 3 млрд грн, які могли бути отримані від річних ОВДП. Це, зокрема, означає, що емітент наразі не планує підвищення ставок.

Офіційні результати первинних розміщень