Державні облігації

Мінфін б’є рекорди запозичень

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 08.10.2024 р. Міністерство фінансів залучило до бюджету 30.3 млрд грн, що поступається лише аукціону червня 2023 року, але, на відміну від нього, 8 жовтня переважна більшість коштів отримана від гривневих облігацій.

Чотири з шести випусків гривневих облігацій отримали загальний обсяг заявок, більший за пропозицію, і лише сума заявок на річні та 3.5-річні папери була меншою за пропозицію.

Річні папери хотіли придбати 23 учасники на суму 2.4 млрд грн, а ставки в заявках були аналогічними минулому аукціону. Інтерес до облігацій із погашенням у 2028 році був учетверо меншим – трошки більше 0.6 млрд грн у 15 заявках, з однаковим рівнем дохідності – 16.8%. Тож увесь цей попит Мінфін задовольнив повністю.

Чималий попит отримали нові військові ОВДП з погашенням через півтора та два з половиною роки. Він був зовсім трошки, але більшим за пропозицію. Однак більшість попиту була зі ставками на 15 б.п. вище, ніж минулого тижня. Тож у Міністерства фінансів був вибір: знову продати невеликий обсяг облігацій та зберегти чи знизити ставки або розміщувати запланований обсяг, задовольнивши всі заявки майже на 100%, та залучати понад 5 млрд грн за кожним із випусків. Вочевидь, підвищена потреба в запозиченнях схилила терези до другого варіанту, і ставки за цими облігаціями підвищилися на 15 б.п. до 15.25% і 16.25% відповідно.

Водночас розміщення дво- та трирічних облігацій було найбільш динамічним. Оскільки ці ОВДП мають перспективу вже незабаром стати «резервними», а нові резервні вимоги набирають чинності через декілька днів, банки дуже активно заявили про свої бажання на їхнє розміщення. За дворічними попит був більшим за пропозицію майже вшестеро, а за трирічними – майже всемеро. Тож більшість учасників чекало розчарування. За дворічними ОВДП Мінфін задовольнив 12 із 25 заявок, а за трирічними – 15 із 31 заявки. Частина задоволених заявок була неконкурентною (задовольняються за середньозваженою ставкою), тож можна припустити, що до пулу задоволених потрапило не більше, ніж декілька конкурентних заявок. Відповідно ставки за цими інструментами різко знизилися: за дворічними паперами на 50 б.п. до 15.1%, а за трирічними на 49 б.п. до 16.1%.

П’яту частину коштів 8 жовтня бюджет отримав від валютних облігацій. Мінфін розмістив планові $150 млн облігацій без істотних змін у відсоткових ставках.

Таким чином Міністерство встановило нові рекорди цього року як за загальним обсягом залучених коштів на одному аукціоні, так і за обсягом тижневих залучень у гривні. Істотно допомогла потреба банків у ОВДП для формування ними частини обов’язкових резервів, і в найближчі кілька тижнів ці облігації будуть знову отримувати великі обсяги заявок, які можуть спричинити подальше зниження відсоткових ставок за ними за рахунок конкуренції. Що ж стосується підвищення ставок за військовими ОВДП, це може виявитися разовою акцією та наступного тижня повернутися на попередні рівні.

Офіційні результати первинних розміщень