Державні облігації

Банки купують ОВДП на перспективу

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 01.10.2024 р. 1 жовтня Мінфін розміщував одразу шість гривневих облігацій, але залучив традиційно трохи більше 10 млрд грн і без змін у ставках.

Загалом пропозицію ОВДП можна розділити на дві частини, які умовно можна назвати випусками для дрібних інвесторів та випусками для банків.

Так звані «банківські» - дворічні та трирічні папери, вочевидь, купували саме банки, й ці облігації найбільш імовірно будуть додані НБУ до переліку дозволених для включення в обов’язкові резерви. Дворічні зібрали 5.8 млрд грн заявок при пропозиції 5 млрд грн. Попит був переважно за рівнем ставки відсікання попередніх аукціонів – 15.6%, тож ні ставка відсікання, ні середньозважена ставка не змінилися.

Із незначною відмінністю це стосується й трирічних облігацій. Попит був удвічі більшим за пропозицію і, вочевидь, теж значною мірою за ставкою відсікання минулих аукціонів: максимальна ставка в заявках була 16.6%, але пропозиція вичерпалася на рівні 15.59%, тож і ставка відсікання, і середньозважена ставка знизилися на 1 б.п. до цього рівня.

«Роздрібні» річні облігації отримали майже 1.5 млрд грн заявок, які Мінфін задовольнив, адже вони були переважно за ставкою 14.65%, тож ставка відсікання не змінилася, а середньозважена зросла на 3 б.п. Водночас за 3.5-річними вже всі учасники розміщення подавалися зі ставками, не вищими від ставки відсікання минулого аукціону – 16.8%.

Найцікавішим було, яку ж ставку Мінфін встановить за новими термінами обігу – півтора- та 2.5-річними військовими ОВДП. Ставки за ними розташувалися майже посередині між сусідніми термінами обігу: за 1.5-річними Мінфін встановив ставку 15.1%, або з премією 45 б.п. до річних паперів, а за 2.5-річними - 16.1, або з премією 50 б.п. до дворічних. Однак особливого попиту вони не зібрали.

З огляду на розподіл інтересу між випусками ОВДП, Мінфін найближчим часом покладатиметься на банки та змінені резервні вимоги до них. Однак не забуває він і про роздрібних чи дрібних інвесторів, пропонуючи їм нові та довші й більш дохідні інструменти.

Офіційні результати первинних розміщень