Державні облігації

Більші залучення, але за вищими ставками

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 3.09.2024 р. Міністерство фінансів залучило 3 вересня до бюджету загалом понад 20 млрд грн, але для цього довелося підвищити ставки за більшістю інструментів.

Значну частину коштів – майже 41% усіх залучень - бюджету принесли валютні ОВДП у доларах США. Міністерство розмістило всі заплановані $200 млн, відхиливши майже третину попиту на валютний інструмент. Ставки за цими ОВДП не зазнали істотних змін: ставка відсікання залишилася 4.66%, а середньозважена ставка знизилася на 1 б.п. до 4.65%.

Не змінилися також ставки (14.65%) за річними гривневими ОВДП, хоча передумови для цього були - Міністерство відхилило одну заявку на 10 млн грн зі ставкою 14.75%.

Однак для більш тривалих термінів обігу гривневих облігацій Міністерству довелося підвищувати ставки, щоб задовольнити весь попит або розмістити запланований обсяг облігацій.

За дворічними ОВДП Міністерство планувало розмістити 5 млрд грн ОВДП, але загальний обсяг заявок був лише 4.1 млрд грн. І хоч заявки починалися як і в кілька попередніх тижнів з 15.4%, більшість із них були за ставками, ближчими до 15.6%. Тож Міністерству довелося встановити ставку відсікання та середньозважену на рівні 15.6%, на 15 б.п. та 16 б.п. вище, ніж минулого тижня, та на 10 б.п. вище, ніж місяць тому.

Також нерізноманітним був попит на нові трирічні ОВДП. Більшість заявок були зі ставками 16.6%, тож за цим інструментом максимальна задоволена ставка зросла на 11 б.п. до 16.6%, а середньозважена ставка зросла аж на 22 б.п. до 16.6%. Конкуренція за цей інструмент була значно меншою, ніж наприкінці серпня, адже обсяг попиту був лише на 10%, а не удвічі більшим за пропозицію.

Після перерви тривалістю понад місяць Мінфін знову пропонував ринку облігації з погашенням у лютому 2028 року. На відміну від кінця липня цей інструмент отримав уже більший попит – майже 800, а не 30 млн грн. Але цей попит теж був для Мінфіну дорожчим, ніж у липні. Мінімальна ставка зросла на 5 б.п. до 16.75%, але максимальна – на 10 б.п. до 16.9%. Тож, задовольнивши усі заявки, Мінфіну довелося зафіксувати ставку відсікання на рівні 16.9%, на 10 б.п. вище, ніж у липні, та середньозважену на рівні 16.89%, або на 13 б.п. вище, ніж наприкінці липня.

Літнє затишшя на ринку ОВДП, схоже, починає закінчуватися. Міністерство фінансів потребує більше коштів, щоб фінансувати дефіцит бюджету, який ще додатково збільшують. Водночас ринок навряд чи очікує, що НБУ у вересні знизить облікову ставку, тож не поспішає конкурувати ставками на аукціонах. Тим паче що переважно попит ще менший за пропозицію. Тож говорити про тенденцію до підвищення ставок поки зарано, але й очікувати найближчими тижнями новий цикл зниження ставок також не варто.

Офіційні результати первинних розміщень