Державні облігації

Ситуативне збільшення попиту

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 06.08.2024 р. На аукціоні 6 серпня відбулося ситуативне збільшення попиту на гривневі облігації, яке дозволило Мінфіну залучити до бюджету 12.8 млрд грн.

Річні облігації цього разу отримали найменший обсяг заявок, менше 200 млн грн. Але вони були зі звичними рівнями ставок, тож були задоволені всі, а бюджет отримав 210 млн грн.

Обсяг заявок на дворічні ОВДП незначно зменшився, але всі вони були зі ставками до 15.5% (куди підвищилися минулого тижня), і Міністерство задовольнило їх усі в повному обсязі.

Особливим було розміщення нових трирічних облігацій із погашенням у жовтні 2027 року. Їх Міністерство пропонувало замість облігацій із погашенням у лютому 2028 року та встановило нетипове обмеження на розміщення в сумі 10 млрд грн. Мінфін отримав трошки більший обсяг заявок, ніж пропонував до розміщення, тож одну заявку відхилив повністю, а низку заявок із максимальним рівнем ставок задовольнив частково. Це типова ситуація, бо спочатку задовольняються заявки з меншими ставками, а решта - пропорційно розміру заявки в межах залишку обсягу розміщення.

За цим інструментом Мінфін суттєво підвищив ставки порівняно з червнем, коли востаннє розміщував ОВДП з таким терміном обігу. Ставка відсікання підвищилася на 30 б.п., а середньозважена на 34 б.п., до 16.5% та 16.47% відповідно.

Це розміщення виглядає як заміна новим випуском облігацій "резервних" ОВДП, що погашаються 7 серпня. Саме тому Мінфін міг збільшити обсяг пропозиції до 10 млрд грн (за 3.5-річними паперами пропозиція не перевищувала 5 млрд грн на тиждень), а НБУ може незабаром додати цей випуск облігацій до переліку "резервних". Але така пропозиція дозволила рефінансувати одразу більше половини сьогоднішніх виплат. У наступні тижні банки можуть докупити ще трохи трирічних облігацій, але менш активно й залежно від того, коли НБУ зробить їх резервними.

Офіційні результати первинних розміщень