Державні облігації

Низький попит в очікуванні новин

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 23.07.2024 р. Міністерство фінансів отримало 23 липня найменший обсяг заявок на аукціон за понад півтора року, тож і залучило також найменше коштів від початку січня минулого року.

Загальний обсяг заявок 23 липня складав майже 1.4 млрд грн, і переважна більшість – 93% - була подана на 14-місячні ОВДП. Тож загалом це майже вдесятеро менше, ніж Мінфін був готовий розмістити на аукціоні.

Заявки на 14-місячні папери були переважно з дещо нижчими ставками, ніж минулого тижня. Мінімальна ставка знизилася на 4 б.п. до 14.6%, максимальна на 5 б.п. до 14.65%. Тож ставка відсікання також знизилася на 5 б.п. до 14.65%, а середньозважена – на 2 б.п. до 14.64%. Відповідно Мінфін задовольнив усі заявки загальною сумою 1.3 млрд грн (номінальна вартість облігацій) і залучив до бюджету майже 1.4 млрд грн.

Водночас дворічні та 3.6-річні облігації отримали зовсім малий обсяг заявок: 63 млн грн та 29 млн грн відповідно. Однак, на відміну від коротшого інструменту, змін у ставках тут практично не відбулося. За дворічними ОВДП ставка відсікання залишилася 15.4%, а середньозважена підвищилася на 1 б.п. до 15.4%. Щодо 3.6-річних облігацій, то ставки залишилися на рівні 16.8%.

Загалом Мінфін залучив трошки більше ніж 1.4 млрд грн, що є найменшим обсягом надходжень до бюджету після першого аукціону січня 2023 року із отриманими 1.1 млрд грн. Однак для бюджету це наразі не є проблемою, адже всі здійснені за майже сім місяців погашення рефінансовано, а наступне відбудеться аж 7 серпня.

Це і є однією з причин невеликих обсягів заявок на аукціони, адже інвестори наразі не отримують великих обсягів погашень, щоб їх реінвестувати. Ще однією важливою причиною є очікування рішення НБУ щодо ставок та публікації його макропрогнозів 25 липня. Наразі не відомо, чи НБУ продовжить весняно-літній цикл зниження ставок, тож інвестори не поспішають купувати додаткові ОВДП в розрахунку на подальше зниження дохідностей, особливо за довшими термінами обігу облігацій.

Офіційні результати первинних розміщень