Державні облігації

Затишшя триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 16.07.2024 р. Літнє затишшя на ринку ОВДП триває, і Мінфін удруге поспіль залучає трошки менше ніж 5 млрд грн від гривневих ОВДП.

Попит знову концентрувався в 14-місячних паперах. Міністерство пропонувало до розміщення 4 млрд грн облігацій із погашенням у вересні наступного року, а отримало 24 заявки зі ставками, не вищими від ставки відсікання минулого аукціону. Учасники розміщення очікували, що загальний обсяг збереться великий, тож значна частина обсягу була заявлена з нижчими ставками або в неконкурентних заявках (задовольняються за середньозваженою ставкою). Тож, хоч ставка відсікання й залишилася 14.7%, середньозважена ставка знизилася на 4 б.п. до 14.66%.

Інтерес до дворічних паперів ще зменшився, до 360 млн грн. Серед учасників знайшлися ті, хто побоялися великого попиту, і знову подали заявки зі ставками, нижчими від ставки відсікання минулого аукціону. Цього разу це навіть знизило середньозважену ставку на 1 б.п. до 15.39%.

Загальний обсяг заявок на придбання облігацій із погашенням у лютому 2028 року зріс майже утричі, але все одно був незначним – 396 млн грн. За цими облігаціями теж були охочі купити ОВДП за ставкою 16.7%, але такі заявки не вплинули на середньозважену ставку – вона встановлена на рівні 16.8%, як і ставка відсікання, що на 7 б.п. вище ніж минулого тижня.

Інвестори не поспішають купувати ОВДП з термінами погашення через два роки і більше. Прискорення інфляції в червні робить ще важливішим оновлення макропрогнозів НБУ, щоб розуміти, які зміни в ставках можуть бути принаймні до кінця цього року. Тож і наступного тижня результати аукціону можуть бути подібними до цього та минулого тижня, а от подальша динаміка вже, мабуть, залежатиме від індикативів, оприлюднених НБУ.

Офіційні результати первинних розміщень