Державні облігації

Бюджет рятують валютні ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 9.07.2024 р. Міністерство фінансів збільшило залучення коштів до 12.6 млрд грн з 9.4 млрд грн у перший тиждень липня, але завдяки розміщенню валютних ОВДП. Загальний інтерес інвесторів до гривневих ОВДП трошки знизився і був переважно до річних облігацій.

Річні ОВДП отримали заявки на загальну суму 7.4 млрд грн, що майже удвічі перевищувала обсяг пропозиції. Більшість конкурентних заявок були подані зі ставками 14.65-14.7%, і лише дві з вищими ставками, до 14.74%. Тож Міністерство задовольнило 26 із 28 заявок, розмістивши 4 млрд грн облігацій і встановивши ставки відсікання та середньозважену на рівні 14.7%.

Попит на дворічні облігації впав до 600 млн грн, а на майже чотирирічні – аж до 142 млн грн, хоча Мінфін був готовий розмістити 4 млрд грн дворічних і аж 5 млрд грн трирічних паперів. Заявки на купівлю цих двох випусків облігацій учасники розміщення подавали зі ставками, дуже близькими до минулого аукціону. Тож Міністерство задовольнило всіх охочих.

Ставки відсікання за обома інструментами не змінилися й залишилися 15.4% за дворічними паперами та 16.8% за ОВДП з погашенням у лютому 2028 року. Водночас середньозважені ставки незначно змінилися: зросла ставка за дворічними ОВДП на 4 б.п. до 15.4%, а от за найдовшим із пропонованих інструментів – знизилася на 7 б.п. до 16.73%.

Тож у підсумку гривневі облігації принесли бюджету цього тижня менше 5 млрд грн, тобто лише трошки більше половини від обсягу залучень минулого тижня.

Більшість коштів 9 липня бюджет отримав від валютних облігацій. Міністерство пропонувало $200 млн облігацій і зібрало попит на майже всю суму - $186.2 млн. Відхиливши одну невелику заявку на $0.5 млн, Міністерство залучило до бюджету $189 млн, або еквівалент 7.7 млрд грн, завдяки чому й вдалося збільшити залучення коштів на третину порівняно з попереднім тижнем.

Офіційні результати первинних розміщень