Державні облігації

Зниження ставок на паузі

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 25.06.2024 р. Міністерство фінансів залучило 25 червня до бюджету 15.1 млрд грн, більше половини з них у валюті. Ставки за всіма ОВДП не зазнали суттєвих змін в очікуванні на перегляд макропрогнозу НБУ.

Міністерство замінило річні ОВДП дорозміщенням півторарічних облігацій, що були випущені в жовтні минулого року. Цей інструмент зібрав найбільше заявок, що не дивно, адже минулого аукціону саме річні ОВДП торгувалися найбільше на вторинному ринку. Загалом Мінфін отримав 4.2 млрд грн заявок, але відмовився задовольняти дві конкурентні заявки зі ставками вище 14.74%, але задовольнив усі неконкурентні заявки в повному обсязі. Відповідно Міністерство розмістило лише 3.6 млрд грн ОВДП (за номіналом) і залучило до бюджету майже 4 млрд грн, знизивши ставку відсікання й середньозважену на 1 б.п. до 14.74% та 14.71% відповідно.

Дворічні облігації знову отримали мінімальний обсяг заявок, лише 310 млн грн при пропозиції в 4 млрд грн, але переважно на тих же умовах, що й попереднього тижня. Тож задоволено всі заявки зі збереженням ставки відсікання на рівні 15.4%, а от середньозважена підвищилася на 4 б.п. До 15.32%.

Меншим за пропозицію був обсяг заявок і за облігаціями з погашенням у 2028 році. Лише 2.4 млрд грн і також переважно зі ставками, аналогічними до минулого аукціону. Тож умови розміщення також не змінилися, і обидві ставки – відсікання та середньозважена – залишилися на рівні 16.8%.

Інтерес інвесторів сконцентрувався у валютних паперах. Вони зібрали майже 2/3 всього попиту на аукціоні та принесли більше половини залучених до бюджету коштів. За ними Мінфін зберіг ставку відсікання на рівні 4.66%, а от середньозважена знизилася не незначні 2 б.п.

Загалом аукціон показав, що другий тиждень триває зниження інтересу до гривневих паперів у період відсутності великих погашень, а також в очікуванні, що НБУ в липні оприлюднить нові макропрогнози. Однак після погашення 26 червня та виплат наступного тижня ринок гривневих ОВДП може трошки активізуватися за рахунок реінвестування цих погашень.

Офіційні результати первинних розміщень