Державні облігації

Мінфін продовжив знижувати ставки за гривневими ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 21.05.2024 р. На аукціоні Міністерство фінансів ще більше знизило ставки за гривневими ОВДП, і наразі загальне зниження ставок вже перевищує 150 б.п. за два місяці від початку весняного циклу пом’якшення монетарної політики.

Попит на річні облігації був найменшим учора – лише 1.5 млрд грн, або лише половина від встановленого Мінфіном обсягу розміщення. Дві третини попиту було подано за неконкурентними заявками (задовольняються за середньозваженою ставкою), а в конкурентних заявках ставки були в діапазоні 15.0-15.05%, що нижче від ставок минулого аукціону. Тож очікувано всі заявки були задоволені в повному обсязі, а ставки знизилися до 15.05%: на 10 б.п. ставка відсікання і на 7 б.п. середньозважена ставка.

Більш ніж утричі попит перевищував пропозицію за дворічними облігаціями. Ставки в конкурентних заявках були в діапазоні 15.95-16.1%, але приблизно 1.5 млрд грн попиту було подано в неконкурентних заявках. Міністерство вирішило задовольнити цей неконкурентний попит повністю, тож на задоволення конкурентних заявок залишилося трошки більше ніж 1.5 млрд грн облігацій. Мабуть, саме тому ставка відсікання знизилася на 12 б.п. до 16.08%, а середньозважена – на 7 б.п. до 16.07%, оскільки обсяг пропозиції вичерпався саме на цьому рівні ставок.

Знову найбільший попит був на трирічні папери – понад 14 млрд грн, а Мінфін розміщував звичні 3 млрд грн і відмовився знімати чи змінювати обмеження на обсяг розміщення. Тож 30%, або 900 млн грн облігацій, дісталися учасникам аукціону з неконкурентними заявками, а решта пропозиції вичерпалося при досягненні заявок зі ставками 16.93%. Відповідно ставка відсікання та середньозважена знизилися на 27 б.п. до 16.93%.

Умови розміщення валютних ОВДП традиційно не зазнали суттєвих змін.

Інвестори продовжили змагатися за довші папери в очікуванні подальшого зниження ставок Національним банком. Саме тому зниження ставок за ОВДП вже перевищило зниження ставок НБУ і за такої конкуренції може знижуватися ще більше в найближчі тижні. Встановлення Мінфіном відносно невеликих обсягів пропозиції дозволяє Міністерству відхиляти більшу частину попиту та знижувати ставки різкіше, особливо в моменти реінвестування великих погашень.

Офіційні результати первинних розміщень