Державні облігації

Попит змістився на довші інструменти

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 14.05.2024 р. Міністерство фінансів продовжило знижувати ставки за гривневими ОВДП, а завдяки значному зміщенню попиту на трирічні папери знизило ставки за ними найбільше.

За річними облігаціями попит був трошки меншим за пропозицію. Усі конкурентні заявки були подані зі ставками, нижчими за минулий аукціон, тож Міністерство задовольнило весь попит і встановило ставку відсікання 15.15% (на 10 б.п. нижче, ніж минулого тижня), а середньозважену ставку – 15.12% (на 13 б.п. нижче від минулого аукціону).

Дворічні облігації отримали заявки на загальну суму 6.8 млрд грн, що більш ніж удвічі перевищувало пропозицію. Дуже схоже, що більшість попиту була зі ставкою 16.2%, що на 10 б.п. нижче за минулий аукціон. Тому саме ця ставка й стала ставкою відсікання, а от середньозважена знизилася на 15 б.п. до 16.14%.

Більше половини всього попиту на аукціоні отримали трирічні облігації. Загальна сума заявок перевищила пропозицію вчетверо. І це давало Міністерству значно більше можливостей для маневру. Обсяг продажу облігацій за неконкурентними заявками було збільшено до 35% від пропозиції, ймовірно, щоб задовольнити лише заявки зі ставками не вище 17.2%. Тож ставку відсікання та середньозважену зафіксовано саме на цьому рівні – 17.2%, що на 30 б.п. нижче за попередній аукціон.

Умови розміщення валютних ОВДП традиційно не зазнали суттєвих змін. Ставки відсікання та середньозважена не змінилися й залишилися 3.25%. Хоча були охочі як отримати вищу ставку, так і купувати за нижчою ставкою, але не вплинули на середньозважену ставку.

У підсумку Міністерство фінансів залучило майже аналогічний минулому тижню обсяг гривневих коштів і впритул наблизилося до того моменту, що зниження ставок за всіма термінами обігу ОВДП наздожене зміну ставок НБУ і може його навіть перевищити. Низький рівень річної інфляції збільшує очікування більш активного зниження облікової ставки Нацбанком, тож інвестори, як і 14 травня, змагатимуться більше за довші інструменти, фіксуючи дохідність на більший строк.

Офіційні результати первинних розміщень