Державні облігації

Зниження ставок за ОВДП відновилося

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 30.04.2024 р. Рішення НБУ знизити свої ставки на 100 б.п. спричинило підвищену конкуренцію на аукціоні 30.04.2024 р. та призвело до зниження ставок за ОВДП на 55-70 б.п.

Розуміючи, що це, найімовірніше, останнє розміщення саме цього випуску річних облігацій (оскільки переважно всі нові випуски Мінфін припиняє розміщувати при досягненні ними обсягу 20 млрд грн), інвестори подали втричі більший обсяг заявок, ніж могли придбати, – 9 млрд грн проти 3 млрд грн, пропонованих Мінфіном. Звісно, що конкуренція тут була чи не найбільша, але зниження ставок – найменшим. Максимальна ставка в заявках була 15.6%, що лише на 40 б.п. нижче, ніж ставка відсікання минулого тижня, а мінімальна ставка була 15.35%, або на 50 б.п. нижче, ніж минулого тижня.

Цього разу Міністерство продало за неконкурентними заявками (задовольняються за середньозваженою ставкою) тільки 30% річних облігацій, а пропонований обсяг вичерпався на рівні ставок 15.45%. Тож ставка відсікання знизилася на 55 б.п. до 15.45%, а середньозважена - на 61 б.п. до 15.39%.

Дворічні та трирічні облігації пропонувалися ще в меншому обсязі – по два мільярди гривень кожна - і отримали також чималий попит, що більше ніж удвічі перевищував пропозицію. Але зниження ставок за ними стало ще більшим, ніж за річними паперами, частково компенсуючи стриманість попередніх тижнів.

Максимальна ставка в заявках на дворічні ОВДП була 16.5%, що нижче за ставку відсікання минулого аукціону на 50 б.п., а мінімальна ставка знизилася на 60 б.п. до 16.3%. Обсяг розміщення вичерпався на ставці 16.4%, що на 60 б.п. нижче минулого тижня, а середньозважена ставка знизилася на 65 б.п. до 16.35%.

За трирічними облігаціями максимальна ставка в заявках знизилася на 30 б.п. до 18% порівняно з минулим тижнем, але більшість учасників розміщення подали заявки зі значно нижчими ставками. Тож мінімальна ставка й ставка відсікання знизилися на 60 б.п. до 17.5% та 17.7% відповідно, а зниження середньозваженої ставки було найбільшим – 70 б.п. до 17.6%.

Ринок облігацій значно активніше відреагував на рішення НБУ знизити облікову ставку та ставки за депозитними сертифікатами, ніж після березневого рішення Нацбанку знизити ставки на 50 б.п. Тож наступного тижня зниження може бути вже значно меншим або взагалі призупинитися, оскільки більша частина зміни ставок НБУ вже врахована вчора.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень