Державні облігації

Зниження ставок за ОВДП призупинилося

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 16.04.2024 р. Попит на первинному аукціоні не дозволив Мінфіну продовжити знижувати ставки, як і розмістити весь запланований обсяг облігацій.

Попит на річні ОВДП продовжив зменшуватися, але все ще залишався більшим, ніж пропозиція. Мінфін планував розмістити 3 млрд грн облігацій, а отримав 22 заявки зі ставками від 15.9% до 16.1% на суму 4.1 млрд грн. Тож звично для таких ситуацій 30% пропозиції було продано за неконкурентними заявками (задовольняються за середньозваженою ставкою), а решту продано іншим учасникам за тими ставками, що були в їхніх заявках. У підсумку максимальна задоволена ставка не змінилася, а середньозважена ставка знизилася на 1 б.п. До 16.09%.

Дворічні ОВДП були єдиним випуском, що отримав ушестеро менший попит, ніж планувалося розмістити. Але попит був майже повністю за ставками минулого аукціону, тож попри невелику частину зі ставкою 16.9% ставки відсікання і середньозважена не змінилися та залишилися на рівні 17%.

Уперше за два місяці випуск ОВДП з погашенням у липні 2027 року отримав попит більший за пропозицію. І вже п’ятий тиждень поспіль він дуже одноманітний: більшість заявок подається зі ставкою 18.3%. Тож максимальна задоволена ставка не змінюється весь цей час, а середньозважена ставка коливається в межах кількох базисних пунктів. Так і вчора вона підвищилася до рівня відсікання – 18.3%. Мінфін не задовольнив приблизно 5% попиту лише тому, що вичерпався обсяг пропозиції.

Отже, за тиждень до чергового монетарного комітету НБУ маємо певну паузу в низхідному русі ставок за ОВДП на первинному ринку. З огляду на низьку інфляцію НБУ може знову знизити облікову ставку та ставки за депсертифікатами, чим підштовхнути ринок ОВДП до нової хвилі зниження ставок за державними облігаціями вже через два тижні. Хоча зниження ставок можливе і напередодні засідання правління НБУ з питань монетарної політики, що базуватиметься на очікуваннях ринком змін у політиці НБУ щодо ставок.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень