Державні облігації

Інвестори зосередилися в коротких ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 02.04.2024 р. Міністерство фінансів залучило майже 6.8 млрд грн, ще більше знизивши ставки за коротшими інструментами.

Найбільший попит був за річними ОВДП і майже удвічі перевищив пропозицію. Діапазон ставок у заявках значно звузився: при мінімальній ставці 16.15% (+3 б.п. порівняно з минулим тижнем) максимальна ставка знизилася на 11 б.п. до 16.34%. Але з огляду на великий попит, пропонований обсяг вичерпався ще на заявках зі ставкою 16.25%, яка й стала новою граничною ставкою вчора, що на 10 б.п. нижче, ніж минулого тижня. А от середньозважена ставка знизилася лише на 1 б.п. до 16.23%.

Попит на дворічні папери впав до 0.3 млрд грн. І хоч він переважно був зі ставками, як і минулого тижня, Міністерство скористалося тим, що мінімальна ставка знизилася до 17%, і відхилило дві заявки на 75 млн грн зі ставками вище 17.10%, розмістивши облігації лише на 250.4 млн грн.

Водночас за трирічними облігаціями попит зріс майже удвічі й виявився надзвичайно одностайним – зі ставками від 18.1% до 18.3%, як і в останній аукціон березня. Мінфін вирішив не знижувати ставки та задовольнити весь попит. Переважна більшість попиту, схоже, була зі ставкою 18.3% - максимальною задоволеною ставкою минулого тижня, адже середньозважена зросла на 3 б.п. до 18.29%.

На нашу думку, запас можливого зниження ставок поступово вичерпується, а інвесторів цікавить переважно найкоротший із пропонованих інструментів. Тож за ним ще є перспектива поступового зниження ставок за рахунок високої конкуренції, тоді як інші випуски вже навряд чи матимуть настільки різноманітний попит, щоб дати Мінфіну достатньо можливостей знижувати ставки. Особливо з огляду на відсутність великих погашень у квітні та, відповідно, охочих реінвестувати.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень