Державні облігації

Гривневі ставки незмінні

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 05.03.2024 р. 5 березня Міністерство фінансів залучило до бюджету 7.6 млрд грн, з яких гривневі кошти – 5.2 млрд грн. Валютні запозичення удвічі зменшилися порівняно з попереднім тижнем.

Попит на аукціоні сконцентрувався на річних ОВДП, за якими вже наступного тижня буде виплата купону. Попит склав майже 6.6 млрд грн, але ліміт пропозиції був встановлений на рівні 4 млрд грн. Тож Міністерство фінансів задовольнило весь неконкурентний попит (задовольняється за середньозваженою ставкою) і конкурентні заявки, що були зі ставками, меншими від максимальної. Водночас більшість конкурентного попиту, яка була подана зі звичною ставкою 16.8%, була задоволена частково в межах залишку пропозиції та пропорційно до розміру заявки. Оскільки попит із нижчими ставками був незначним, він не вплинув на середньозважену ставку і вона залишилася на рівні 16.8%.

Попит на дворічні папери зменшився вчетверо до 0.5 млрд грн, але був переважно зі звичною ставкою 17.6%, тож був задоволений повністю.

Також Мінфін задовольнив повністю попит на трирічні папери, який зріс порівняно з попереднім аукціоном більше ніж утричі, до 336 млн грн, і також був за звичними ставками, переважно 18.5%.

Попри відносно невеликий попит, найбільша конкуренція склалася за валютними ОВДП. При пропозиції $300 млн попит склав лише $64 млн, але зі ставками від 4.54% до 5.05%. Мінфін відхилив дві заявки, що мали ставку вище 4.66%, і розмістив облігацій на $61.7 млн, залучивши $62.7 млн до бюджету.

Мінфін продовжує стабільно залучати більше 5 млрд грн щотижня в національній валюті вже п'ятий тиждень поспіль. Однак структура попиту знову змістилася на коротші з пропонованих випусків облігацій. Водночас за валютними облігаціями попит скорочується. Тож Мінфін може розширити пропозицію таких ОВДП найближчим часом, щоб покращити рефінансування валютних погашень.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень