Державні облігації

Гривневі запозичення стабільно вище 5 млрд грн.

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 27.02.2024 р. Міністерство фінансів залучило до бюджету 11 млрд грн, з яких половина коштів у національній валюті. Це вже четвертий тиждень поспіль залучення коштів у гривні становлять понад 5 млрд грн. Загалом обсяг залучень зменшився порівняно з попереднім тижнем приблизно на третину, але залишається значно вищим, ніж наприкінці січня та в перші два тижні лютого. Зменшення відбулося за рахунок менших залучень у валюті.

Міністерство фінансів розміщувало 27 лютого добре відомі інструменти: гривневі ОВДП з термінами обігу рік, два та понад три роки, а також річні облігації в доларах США. За підсумками аукціону було залучено 11 млрд грн, з яких половина – 5.5 млрд грн – у національній валюті. Лише за річними гривневими ОВДП обсяг попиту перевищив пропозицію.

Найбільшим був попит на річні військові облігації. Міністерство отримало 20 заявок на 4.1 млрд грн, і майже половина цього обсягу (1.9 млрд грн) була за неконкурентними заявками (задовольняються за середньозваженою ставкою), які емітент задовольнив повністю. Також повністю Мінфін задовольнив конкурентний попит зі ставками від 16.75% і нижче 16.8%, але його обсяг був незначним і не вплинув на середньозважену ставку, яка залишилася 16.8%. Решта конкурентних заявок була задоволена за ставкою 16.8%, але частково в межах залишку пропозиції та пропорційно розміру заявок.

За дворічними та трирічними облігаціями емітент задовольнив увесь отриманий попит, оскільки він був меншим за пропозицію і відповідав ставкам попередніх розміщень. За дворічними ОВДП ставки не змінилися (17.6%%), а за трирічними середньозважена ставка знизилася на 1 б.п. до 18.49% при незмінній ставці відсікання 18.5%.

Загалом запозичення в гривні відзначаються загальною стабільністю вже четвертий тиждень поспіль. Однак у структурі попиту та залучень строковість змістилася з трирічних облігацій на річні. Це може бути спричинено й терміном обігу, що містить менше ризиків, але вочевидь і специфікою цих інструментів. Річні ОВДП є військовими й доступні широкому колу роздрібних інвесторів, тож купуються торговцями для задоволення попиту своїх клієнтів. Водночас трирічні облігації мають перспективу бути включеними до переліку «резервних», які банки використовують для покриття частини обов’язкових резервів. Але вони не дуже цікаві банкам, оскільки ліміти вже вочевидь повністю використані, а на ринку є достатньо «резервних» облігацій з коротшими термінами обігу.

За валютними ОВДП Міністерство розмістило менше половини від запланованого, майже $140 млн із пропонованих $300 млн. Бюджет отримав $142.6 млн за звичними ставками для цього інструменту 4.66%, хоча Мінфін відхилив одну заявку на незначні $30 тис зі ставкою 5% річних.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень