Державні облігації

Бюджет рятують валютні ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 23.01.2024 р. Міністерство фінансів залучило до бюджету 6 млрд грн, переважно від валютних ОВДП.

Гривневі облігації отримали дуже скромний попит учора. За 10-місячним інструментом було подано 25 заявок, але всього на 0.3 млрд грн, що втричі менше, ніж минулого тижня. За півторарічними паперами попит зменшився більше ніж удвічі, до 1.6 млрд грн у 20 заявках. Водночас на трирічні «резервні» облігації Мінфін отримав 12 заявок і всього на 0.2 млрд грн – ушестеро менше, ніж минулого тижня. Майже весь попит був у неконкурентних заявках (задовольняються за середньозваженим рівнем дохідності).

Але варто зазначити, що попит був переважно одностайним. Міністерство задовольнило всі заявки за 10-місячними та півторарічними ОВДП у повному обсязі без змін у відсоткових ставках. Лише за трирічним інструментом одну заявку на 369 тис грн було відхилено і знижено ставки на 10 б.п. до 18.5%.

Лише на валютні ОВДП попит був значно більшим, ніж пропозиція. Хоча він теж був переважно одностайним і подібним до минулого розміщення на початку року. Найвища ставка в заявках становила 5%, а найнижча – 4.59%. Тож Міністерство фінансів мало достатньо простору для маневру. Однак рішення емітента не змінювати ставку відсікання дозволило розмістити саме запланований обсяг облігацій та залучити до бюджету понад $101 млн. 30% обсягу було розміщено за неконкурентними заявками, а решта 70% за конкурентними, однак частина з них була задоволена частково в межах залишку пропозиції після задоволення неконкурентного попиту та заявок зі ставками, нижчими від ставки відсікання.

Таким чином Мінфін загалом лише приблизно на третину зменшив залучення коштів порівняно з попереднім тижнем, але наразі не залучає багато коштів навіть попри відсутність міжнародної допомоги. Водночас зниження ставок за «резервними» ОВДП після майже двох місяців є сигналом, що Міністерство прагне й надалі знижувати вартість обслуговування внутрішнього боргу, тож і надалі не відмовлятиметься від зниження ставок за сприятливих умов.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень