Державні облігації

Ставки не зазнали змін

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 16.01.2024 р. Аукціон приніс бюджету 8.5 млрд грн, що удвічі менше, ніж минулого тижня, але без суттєвих змін у відсоткових ставках.

Попит на 10-місячні ОВДП зріс уп’ятеро, до одного мільярда гривень, а ставки в заявках були від 16.8% до 16.84%, тобто між ставкою відсікання і середньозваженою ставкою минулого аукціону. Однак лише дві заявки на 0.2 млн грн були подані зі ставками вище середньозваженої ставки попереднього аукціону, тож Мінфін відхилив їх без помітного впливу на обсяг запозичень. Відповідно емітент встановив і максимальну, і середньозважену ставки на рівні 16.8%.

Облігації з погашенням у жовтні наступного року отримали найбільший попит, який був утричі більшим, ніж минулого тижня, і лише на 22 млн грн меншим, ніж пропозиція від Мінфіну. Тож оскільки ставки були аналогічні попереднім двом аукціонам, Міністерство задовольнило всі заявки повністю, переважно за ставкою 17.6%.

Попит на трирічні «резервні» облігації зріс лише на 65 млн грн до 1.47 млрд грн і був з незмінними ставками ще з кінця листопада – 18.5%-18.6%, але переважно з максимальним значенням. Тож Міністерство й тут задовольнило весь попит, встановивши максимальну і середньозважену ставки на рівні 18.6%.

Попит на облігації в євро зменшився вп’ятеро порівняно з минулим тижнем, але й інструмент пропонувався інший, без права дострокового погашення. Тому й порівнювати їх не можна. Подібний термін обігу звичайних облігацій у євро Мінфін не розміщував уже тривалий час. Тож порівняти їх можна лише з річними паперами, розміщеними ще у вересні минулого року. Відповідно ставки за ними залишилися 3.25%.

Аукціон продемонстрував перевагу інтересу до гривневих інструментів над валютними, і Мінфіну не вистачило лише приблизно 16 млн євро, щоб повністю рефінансувати погашення, здійснені минулого тижня. Тому наступного тижня чи наприкінці місяця може бути запропонований цей же інструмент - і рефінансування січневих погашень буде завершено за кожною з валют.

Водночас інтерес до гривневих облігацій демонструє загальну згоду до поточного рівня ставок без активних спроб знизити чи підвищити їх. Тож Мінфін може й надалі орієнтуватися на поточні ставки, навіть якщо пропонуватиме найближчим часом новий випуск облігацій із перспективою включення його до списку «резервних» інструментів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень