Державні облігації

Великі залучення без змін у ставках

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 9.01.2024 р. Міністерство фінансів залучило на першому аукціоні цього року майже 16.8 млрд грн, але переважно у валюті. Максимальні задоволені ставки не змінилися для всіх розміщених інструментів.

Попит на найкоротший інструмент із погашенням у листопаді цього року був єдиним, що спричинив зниження середньозваженої ставки за незмінної максимальної задоволеної. Заявок було багато – 24, але невеликі, адже загальний обсяг попиту був меншим за 255 млн грн. Ставки в заявках були в діапазоні 16.78-16.84%, тож після задоволення Мінфіном усього попиту середньозважена ставка знизилася на 4 б.п. до 16.8%.

Облігації з погашенням у жовтні наступного року отримали 14 заявок зі ставками 17.5-17.6% на суму 1.2 млрд грн (за номіналом). Мінфін задовольнив увесь цей попит, і ставки не зазнали змін.

Другий місяць поспіль залишаються незмінними ставки за трирічними облігаціями з погашенням у лютому 2027 року. І хоч учора були заявки на 10 б.п. нижче від звичного рівня 18.6%, обсяг такого попиту був незначним, без впливу на середньозважену ставку.

Не змінилися ставки й за валютними ОВДП. За облігаціями в доларах США Мінфін зберіг ставки на рівні 4.66%, розмістивши запланований обсяг облігацій і відхиливши частину попиту. А за облігаціями в євро розміщення проводилося за фіксованою ставкою і з виключно неконкурентними заявками (задовольняються за середньозваженою або фіксованою ставкою), тож і ставку Мінфін встановив звичну для облігацій із можливістю дострокового погашення – 2.5%.

Мінфін залучив учора великий обсяг коштів, переважно підготувавшись до січневих погашень. Залучених коштів буде достатньо для погашень у гривні та доларах США в січні, а для завтрашнього погашення ОВДП у євро Міністерство залучило вже більшу частину коштів і зможе забезпечити його 100% рефінансування згодом. Водночас варто зазначити, що інвестори зосередилися саме на валютних інструментах і гривневі надходження склали менше 1/5 всіх залучень.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень