Державні облігації

Мінфін продовжує знижувати ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 05.12.2023 р. Мінфін залучив майже 12 млрд грн переважно в національній валюті, знизивши ставки цього разу за частиною інструментів.

Після місяця розміщення піврічних облігацій, Мінфін повернув річні папери в пропозицію. Попит був удвічі більшим за встановлений обсяг розміщення, тож задоволено всього 16 з 27 заявок, а ставки зафіксовано на рівні 16.92%. Порівняно з попереднім розміщенням аналогічного інструменту в жовтні, ставка відсікання знизилася на 38 б.п., а середньозважена – на 35 б.п.

Дворічні папери отримали попит лише трошки менший за пропозицію, тож він був задоволений у повному обсязі. Завдяки нижчим ставкам у заявках ставка відсікання знизилася на 10 б.п. до 17.6%, а середньозважена на 6 б.п. до 17.58%.

Лише за трирічними ОВДП ставки не змінилися. Майже весь попит був за ставкою 18.6%, як і минулого тижня, ще й меншим за пропозицію. Тож Мінфін і за цими облігаціями задовольнив весь попит на них.

Знову не оминуло зниження ставок і валютні папери. Ставка відсікання знизилася на 4 б.п. до 4.66%, а середньозважена на 6 б.п. до 4.6%. Мінфін відхилив повністю вісім заявок, ще частину міг задовольнити частково в межах залишку пропозиції після задоволення заявок із нижчими дохідностями.

Тенденція до зниження ставок зберігається, хоча учасники розміщення не поспішають підштовхувати Мінфін до зниження ставок за трирічними паперами ще більше. Тож різниця в ставках за короткими і довгими інструментами поступово розширюється, адже інвестори наразі все більше конкурують за облігації з коротшими термінами обігу.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень