Державні облігації

Мінфін продовжує знижувати ставки за ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 21.11.2023 р. Міністерство фінансів залучило 21.11.2023 р. майже 15 млрд грн до бюджету, знизивши ставки фактично за всіма облігаціями включно з валютними ОВДП.

Семимісячні папери отримали трикратну перепідписку, що дозволило Мінфіну знизити ставки на 10 б.п.: відсікання - до 16.8%, а середньозважену – до 16.79%. Водночас задоволено було всі заявки, частину з них за залишковим принципом у межах залишку пропонованого обсягу пропорційно до розміру заявки. Варто зауважити, що діапазон ставок у заявках (різниця між мінімальною та максимальною ставками) звузився більш ніж удвічі – з 23 б.п. до 10 б.п.

Дворічні папери були розміщені за аналогічними умовами до розміщеного минулого тижня 20-місячного випуску – ставка відсікання залишилася 17.8%, а середньозважена зросла на 2 б.п. до 17.8%. Різниця між мінімальною та максимальною ставками була всього 5 б.п., тож Мінфін не відхиляв заявки, але задовольнив чимало з них частково, адже попит значно перевищував пропозицію. Таким чином Міністерство розмістило приблизно на три місяці довший інструмент, майже не змінюючи ставки, що рівнозначно їх зниженню.

Знизилися ставки й за трирічними облігаціями, приблизно як і в попередні тижні: на 10 б.п. для ставки відсікання і 9 б.п. для середньозваженої. Однак для цього Міністерство відхилило одну заявку 400 млн грн зі ставкою 18.8%, аналогічною ставці відсікання попереднього аукціону.

Не оминуло зниження ставок і валютні папери. Річні облігації в доларах США було розміщено зі ставкою відсікання 4.7% і середньозваженою 4.66%, що на 4 б.п. і 5 б.п. нижче, ніж три тижні тому. Міністерство відхилило три заявки й низку задовольнило частково в межах залишку пропозиції.

Фактично попит на ОВДП навіть зріс. Загальний обсяг заявок на гривневі папери був більшим, ніж минулого тижня, а на валютні – більшим, ніж наприкінці жовтня. Яскраво проявився інтерес інвесторів саме до валютних паперів, тоді як за гривневими облігаціями він частково перемістився з семимісячних та трирічних ОВДП у дворічні. Це може свідчити як про бажання інвесторів зафіксувати дохідність на компромісний строк (довше року, але не на три роки) і захеджувати ризик можливої девальвації гривні впродовж наступних 12 місяців.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень