Державні облігації

Менші обсяги залучень, але за нижчими ставками

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від14.11.2023 р. Міністерство фінансів продовжило знижувати ставки попри те, що розмістило не весь обсяг облігацій, що планувало.

За семимісячним інструментом попит знову значно перевищив пропозицію. І хоч перепідписка зменшилася з х3.8 до х3.4, попит дозволив знизити ставку відсікання знову на 10 б.п. до 16.9%, а середньозважену – теж на 10 б.п. до 16.89%. У перелік задоволених заявок не потрапило лише дві зі ставками вище 16.9%. Однак значна частина попиту була задоволена частково, в межах пропозиції та пропорційно до розміру заявки.

Півторарічні папери отримали удвічі менший попит, ніж минулого тижня, але всі заявки були зі ставками щонайменше на 10 б.п. нижче від минулого аукціону. Тож Мінфін задовольнив увесь попит на ці ОВДП, знизивши ставку відсікання на 10 б.п. До 17.8%, а середньозважену – на 12 б.п. До 17.78%.

Щоб знизити ставки і за 3-річними облігаціями, Міністерство відхилило одну невелику заявку на 40 млн грн зі ставкою 18.87% (на 2 б.п. нижче від ставки відсікання минулого аукціону), знизивши максимальну задоволену ставку на 10 б.п. До 18.8%, а середньозважену на 8 б.п. До 18.79%. Решта заявок було задоволено в повному обсязі, оскільки попит був меншим за пропозицію.

Загалом інтерес до гривневих ОВДП залишається великим, адже попит перевищував загальний плановий обсяг розміщення, хоча і зменшився за тиждень приблизно на чверть. Однак попит очікувано сконцентрувався в семимісячних облігаціях зі зменшенням загального обсягу заявок на більш тривалі терміни обігу до рівня, нижчого за пропозицію. Це, ймовірно, стримало зниження ставок за півтора- та трирічними облігаціями ще на кілька базисних пунктів. Але в цілому тенденція до зниження ставок зберігається, тож ринок може заздалегідь врахувати в ставках ОВДП очікуване зниження облікової ставки в грудні, знизивши їх приблизно на один відсотковий пункт.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень