Державні облігації

Зниження ставок триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 7.11.2023 р. Попри те що загальний обсяг попиту зменшився, він майже удвічі перевищував пропозицію, що дало змогу Міністерству фінансів продовжити знижувати ставки за гривневими облігаціями. За всіма інструментами Мінфін використав обмеження, розділивши його між конкурентними (із зазначенням бажаної ставки) та неконкурентними (задовольняються за середньозваженою ставкою), традиційно віддавши неконкурентним тільки 30% пропозиції.

Попит на семимісячний інструмент ще зріс порівняно з минулим тижнем і майже вчетверо перевищив пропозицію. Ставки в конкурентних заявках були в дуже широкому діапазоні - від 16.39% до 17.08%. Але Мінфін відхилив заявку з найвищою ставкою повністю, встановивши ставку відсікання 17.00% (на 10 б.п. нижче минулого тижня) і середньозважену 16.99% (на 9 б.п. нижче). Заявки зі ставкою 17% і неконкурентні заявки задовольнялися частково, пропорційно до розміру заявки в межах обмеження на обсяг розміщення.

Найбільше знизилися ставки за 21-місячними ОВДП – на 15 б.п. ставка відсікання і на 13 б.п. середньозважена, обидві до 17.9%. За цим інструментом Мінфін задовольнив лише 32 з 44 заявок. Лише заявки зі ставками нижче 17.9% були задоволені в повному обсязі.

Водночас за новим випуском трирічних облігацій ставки незначно зросли. Цей новий випуск, що згодом може стати резервним, має термін обігу, довший на неповні п’ять місяців, ніж той, що розміщувався в попередні тижні. Тож учасники розміщення одразу подавали заявки з урахуванням як збільшення терміну обігу, так і перспективи зниження ставок, тобто з незначними відмінностями від ставок минулого аукціону. Відповідно Мінфін задовольнив усі заявки; звісно, що в повному обсязі лише ті, що мали ставки нижче рівня відсікання.

Попит на гривневі ОВДП залишається великим, але зосереджується в найкоротших інструментах. Загальний обсяг попиту міг би дати бюджету удвічі більше коштів, але з можливістю знизити ставки лише вибірково. Такий попит може дозволити Мінфіну в разі потреби залучити більше коштів, змінюючи обмеження при задоволенні заявок. Однак це навряд чи відбуватиметься в найближчі тижні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень