Державні облігації

Мінфін розширив пропозицію облігацій

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 31.10.2023 р. Аукціон зібрав рекордний за 10 місяців обсяг попиту на гривневі облігації, що спричинила пропозиція облігацій із терміном обігу сім місяців, які Мінфін не розміщував увесь цей час.

Нові 7-місячні військові облігації зібрали більш ніж трикратну перепідписку - понад 10 млрд грн попиту, хоча Мінфін планував розмістити лише 3 млрд грн. Ставки в заявках були дуже близькими між собою – від 17% до 17.1%. Міністерство вирішило задовольнити всі заявки, але схоже, що більшість - лише частково. Було розміщено заплановані 3 млрд грн облігацій, з яких 900 млн грн за неконкурентними заявками (задовольняються за середньозваженою ставкою). Тож лише ті заявки, що мали дохідність нижче ставки відсікання 17.1%, були задоволені повністю, а решта заявок у межах залишку пропорційно до розміру заявки, зокрема й неконкурентні за ставкою 17.08%.

Військові облігації з погашенням у липні 2025 року отримали зовсім незначну перепідписку, але зі зниженням ставок порівняно з минулим тижнем – переважно від 18% до 18.05%, і лише дві заявки мали ставки на рівні відсікання минулого аукціону. Мінфін розмістив заплановані 4 млрд грн облігацій, відхиливши дві найдорожчі заявки, а також схоже, що з неповним задоволенням частини заявок.

Знизилися ставки й за «резервними» ОВДП. Цей випуск пропонувався Мінфіном востаннє, бо за підсумками аукціону обсяг випуску впритул наблизився до звичного обсягу для таких облігацій - 20 млрд грн. Тож банки поспішали придбати ще такі облігації, щоб використовувати їх для покриття частини обов’язкових резервів з 11 листопада. Відповідно конкуренція загострилася і заявки були подані зі ставками в діапазоні 18.75-19% на 9.1 млрд грн, що майже удвічі більше, ніж пропозиція. Відповідно Мінфін відхилив 9 заявок зі ставками вище 18.89% і розмістив заплановані 5 млрд грн облігацій, з яких менше мільярда за середньозваженою ставкою 18.82%. Значна відмінність між ставками відсікання та середньозваженою свідчить про великий обсяг попиту з низькими ставками.

Валютні ОВДП зібрали майже трикратну перепідписку, але Мінфін традиційно не відійшов від запланованих обсягів. Із 66 заявок було відхилено 12, і розміщено $100 млн облігацій тим, хто подав заявки зі ставками від 4.5% до 4.74%, а середньозважену встановлено на рівні 4.71%. Традиційно 30% обсягу було розміщено за неконкурентними заявками. Найімовірніше, і за цим випуском чимала частина заявок була задоволена неповністю.

Загалом Мінфін залучив 15.5 млрд грн і, якби не обмеження на обсяг розміщень, міг залучати ще більше коштів. Пропозиція нового випуску облігацій зможе задовольнити частину попиту на короткі інструменти, які майже недоступні на вторинному ринку, особливо, якщо обсяг пропозиції буде збільшено.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень