Державні облігації

Незначні зміни відсоткових ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 10.10.2023 р. Аукціон приніс бюджету майже 21 млрд грн, які майже порівну розділилися між запозиченнями в гривні та валюті.

Попит на річні папери скоротився більше ніж удвічі, до 2 млрд грн. Але Міністерство фінансів відхилило заявку на 710 млн грн зі ставкою 17.6%, зберегло ставку відсікання 17.55% і знизило середньозважену ставку на 1 б.п. до 17.54%.

За військовими ОВДП з погашенням у червні 2025 року Мінфін задовольнив усі заявки, але частину не повністю, оскільки попит був більшим за пропозицію. Неконкурентні заявки та конкурентні заявки зі ставками, нижче максимальної, задоволено повністю, а заявки з максимальною ставкою задоволені частково в межах залишку пропозиції і пропорційно розміру заявок.

Подібно задоволено попит і за новими трирічними облігаціями. Попит значно перевищив пропозицію, тож і неконкурентний, і конкурентний попит задовольнялися за «залишковим» методом. На задоволення неконкурентних заявок спрямовано 1.5 млрд облігацій (30% пропозиції), і вони всі задовольнялися пропорційно їхньому розміру. Конкурентні заявки зі ставками, нижче 19.19%, задовольнялися повністю, а от за ставкою 19.19% - знову пропорційно розміру заявок у межах залишку облігацій, запропонованих до розміщення. Шість заявок зі ставкою 19.2% було відхилено повністю через вичерпання запропонованого обсягу облігацій.

Валютні ОВДП теж отримали попит, більший за пропозицію. Міністерство задовольнило всі 111 заявок, хоча частину теж не повністю. Максимальна ставка не змінилася, 4.8%, а от середньозважена знизилася на 1 б.п. до 4.78%.

Загальний обсяг залучених коштів став найбільшим за майже чотири місяці, зокрема завдяки більшій премії за строковість порівняно з депозитними сертифікатами НБУ, а також бажанню інвесторів реінвестувати валютні кошти від минулотижневого погашення в нові інструменти. Водночас учасники розміщень не поспішають конкурувати та переважно подають заявки з максимальними або близькими до них ставками.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень