Державні облігації

Більше позик за нижчими ставками

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 03.10.2023 р. Попит на ОВДП на аукціоні 03.10.2023 р. значно зріс порівняно з минулим тижнем, активувавши обмеження на обсяг розміщення, що стало причиною зниження ставок за річними облігаціями.

Уперше за понад три місяці, впродовж яких Мінфін розміщує цей випуск облігацій із погашенням у жовтні наступного року, попит перевищив запропонований емітентом обсяг облігацій. Загальна сума заявок перевищила 5.2 млрд грн, що на 1.2 млрд грн більше запропонованого обсягу. Тож довелося Мінфіну задовольнити весь неконкурентний попит та частину конкурентного попиту в межах ліміту, все за ставкою 17.55%. Оскільки ця ставка була мінімальною вчора, то всі конкурентні заявки з такою ставкою були задоволені частково, в межах ліміту й пропорційно до їхнього розміру. Відповідно ставка відсікання знизилася на 20 б.п., а середньозважена – на 13 б.п., попит зі ставками вище 17.55% було відхилено в повному обсязі.

Перевищив пропозицію і попит на резервні облігації. Загальна сума заявок склала 5.3 млрд грн, а обсяг пропозиції – 5 млрд грн. Тож неконкурентні заявки були задоволені в повному обсязі, оскільки їхній обсяг був меншим за 1 млрд грн, а решта обсягу була спрямована на задоволення конкурентних заявок. І ставка відсікання, і середньозважена не змінилися порівняно з минулим тижнем, 19.2% і 19.19% відповідно. Попит на суму 298.5 млн було відхилено, але за рахунок часткового задоволення заявок із максимальною ставкою. Розмістивши весь запропонований обсяг, Мінфін уже навряд чи розміщуватиме саме ці ОВДП, а запропонує новий випуск зі ще довшим терміном обігу.

Меншим за пропозицію був лише попит на півторарічні військові облігації – 2.5 млрд грн проти 4 млрд грн. Але порівняно з минулим тижнем попит був майже одностайним – ставки не перевищували ставку відсікання минулого аукціону, 18.35%, а мінімальна ставка підвищилася на 65 б.п. до 18.15%. У підсумку ставка відсікання залишилася на рівні 18.35%, а середньозважена – на рівні 18.34%.

Попит на аукціоні зріс більш ніж учетверо, і частково це може бути відкладеним реінвестуванням погашення, здійсненого минулого тижня. Також банки могли збільшити купівлю резервних паперів, розуміючи, що наступного тижня Мінфін уже може пропонувати новий, ще довший термін погашення, який НБУ дозволить використовувати значно пізніше, а обсяг резервів, які можна буде покривати облігаціями, може змінитися вже через тиждень.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень