Державні облігації

Інвестори не поспішають конкурувати

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 8.08.2023 р. Міністерство фінансів збільшило 8.08.2023 р. залучення коштів більш ніж удвічі, зберігши ставки відсікання незмінними.

Попит на звичайні 14-місячні облігації залишився на низькому рівні. Лише п’ять заявок на 21 млн грн отримав Мінфін на ці ОВДП та задовольнив попит у повному обсязі за незмінними з минулого тижня ставками на рівні 17.8%.

Збільшився інтерес інвесторів до півторарічних військових облігацій. Загальний обсяг заявок зріс порівняно з минулим тижнем у 17 разів до 2.1 млрд грн, а Мінфін відхилив лише одну заявку на 0.1 млн грн зі ставкою 18.5%. І хоч мінімальна ставка в попиті була на рівні 18%, ставка відсікання залишилася на рівні 18.35%, а середньозважена ставка підвищилася на 8 б.п. до 18.35%.

За «резервними» ОВДП Мінфін знову отримав чималий попит, який перевищив обсяг пропозиції. Тому Міністерство задовольнило всі заявки, але більшість частково. Мінімальна ставка в заявках була на рівні 18.25%, але більшість попиту була заявлена на рівні 18.5% і в неконкурентних заявках. Тож заявки з нижчим рівнем ставок, ніж ставка відсікання, навіть не вплинули на середньозважену ставку. Мінфін задовольнив весь неконкурентний попит у повному обсязі, як і заявки з рівнем ставок нижче ставки відсікання. Решта ж учасників уже звично отримали частину бажаних облігацій в межах залишку пропонованого обсягу.

Загалом інвестори збільшили інтерес до первинних аукціонів, але не поспішають конкурувати ставками за бажаний обсяг облігацій. За коротшими інструментами попит значно менший, ніж пропозиція, тож нема особливої потреби конкурувати за бажаний обсяг. А за «резервними» облігаціями конкуренція є незначною, й учасники розміщення отримали майже весь бажаний обсяг, адже попит переважав пропозицію лише на 11%.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень