Державні облігації

Зниження ставок за ОВДП прискорилося

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 1.08.2023 р. 1 серпня Міністерство фінансів вирішило відхилити чималу частину попиту та знизити ставки за всіма пропонованими інструментами, в т.ч. і за «резервними».

Попит на звичайні та військові облігації знову був невеликим і задоволений Мінфіном частково.

14-місячні звичайні ОВДП отримали дев’ять заявок на 139 млн грн, але Мінфін задовольнив п’ять із них на 38 млн грн (за номіналом). Ставки в заявках були від 17.8% до 18.3%, але схоже, що акцептовано було лише одну конкурентну заявку з мінімальною ставкою і весь неконкурентний попит. Тож і ставка відсікання, і середньозважена ставка знизилися на 50 б.п. до 17.8%.

Подібно Мінфін вчинив і з півторарічними військовими ОВДП. Із 17 заявок на суму 122 млн грн і ставками від 18.25% до 18.6% Міністерство вирішило задовольнити тільки дев’ять на суму 88 млн грн за номіналом. Однак тут було задоволено декілька конкурентних заявок зі ставками від 18.25% до 18.35%, тож ставка відсікання встановлена на рівні 18.35% (нижче на 50 б.п., ніж минулого тижня), а середньозважена – на рівні 18.27% (на 54 б.п. нижче порівняно з минулим тижнем).

Знизив Мінфін цього разу ставки й за «резервними» облігаціями. Попит на цей інструмент, який банки з 11 серпня зможуть використовувати для покриття частини обов’язкових резервів, складав майже 3.9 млрд грн у 20 заявках. Ставки в заявках відрізнялися найбільше вчора – вони розташувалися в діапазоні від 19.19% до 19.75%. Але більшість попиту була зі ставками до 19.5%, тож цей рівень і був встановлений як максимальний задоволений учора, тобто на 25 б.п. нижче, ніж минулого тижня. Великий обсяг попиту зі ще нижчими ставками спричинив зниження середньозваженої ставки на 36 б.п. до 19.39%.

Міністерство фінансів залучило відносно невеликий обсяг коштів 1 серпня, але здійснило найбільше зниження ставок від початку червня, коли розпочало вибірково знижувати ставки за ОВДП. Це перше зниження ставок після рішення НБУ знизити облікову ставку, але може бути не останнім ще навіть до наступного перегляду облікової ставки у вересні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень