Державні облігації

Зниження ставок триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 20.06.2023 р. Міністерство фінансів залучило у вівторок 31.4 млрд грн, переважно в гривні, знизивши ставки за частиною інструментів.

На аукціоні було запропоновано шість випусків облігацій: чотири гривневих і по одному випуску валютних ОВДП у доларах США та євро. За трьома з них відбулося зниження відсоткових ставок.

Найкоротший випуск гривневих паперів із погашенням на початку травня наступного року був новим розміщенням і отримав найбільший попит – майже 12 млрд грн у 12 заявках. Ставки в конкурентних заявках були в діапазоні 18-18.2%, і всі вони були задоволені. Отже, завдяки агресивному попиту ставку відсікання було знижено на 30 б.п. порівняно з розміщенням ОВДП з подібним терміном обігу наприкінці травня, а середньозважена ставка знизилася на 7 б.п.

Мінфін продовжив знижувати ставки за річними облігаціями. Для цього було відхилено чотири конкурентні заявки на майже 57 млн грн, які, найімовірніше, були подані зі ставкою 18.4%, аналогічно розміщенню минулого тижня. Решта конкурентного попиту була подана зі ставками від 18.2% до 18.3% і задоволена повністю. Ставку відсікання було встановлено на рівні 18.3%, на 10 б.п. нижче, ніж минулого тижня, а середньозважена ставка знизилася на 17 б.п. до 18.23%.

Не змінились умови розміщення півторарічних військових облігацій. Їх Мінфін продав на суму 1.3 млрд грн (за номіналом) за ставкою 19.3%, аналогічно минулому аукціону.

Зріс інтерес банків до резервних облігацій. Попит збільшився більш ніж у сто разів порівняно з минулим тижнем і склав майже 4.4 млрд грн. Усі заявки були подані за звичним рівнем ставки 19.75% і були повністю задоволені.

Знизило Міністерство ставки і за валютними ОВДП у доларах США з терміном обігу трошки більше восьми місяців. Оскільки пропозиція цих паперів була обмежена, учасники розміщення подали більшу частину заявок за ставкою 4.8%, що на 5 б.п. нижче, ніж наприкінці травня розміщувалися 10-місячні ОВДП. Відповідно весь попит було задоволено зі зниженням ставок відсікання і середньозваженої на 5 б.п. до 4.8%, оскільки він був меншим за пропозицію.

Водночас за паперами в євро попит був більшим за пропозицію. Ці облігації розміщувалися більше місяця тому, через що мінімальний рівень ставок знизився на 10 б.п., але більшість попиту була за ставкою, аналогічною рівню в травні. Відповідно більша частина заявок була задоволена частково в межах запропонованого обсягу, тож максимальна ставка не змінилася (3.25%), а середньозважена навіть зросла на 2 б.п. до 3.24% порівняно з розміщенням у травні.

Завдяки бажанню інвесторів знову вкласти кошти від нещодавніх чи найближчих погашень у нові ОВДП, а також обмеженням на обсяг розміщення за валютними паперами Міністерство фінансів знизило ставки за частиною інструментів та залучило чималий обсяг коштів до бюджету. Такі залучення з урахуванням ще одного аукціону в червні дозволяють розраховувати на переважне рефінансування погашень цього місяця та зберегти рівень рефінансування погашень з початку року вище 100%.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень