Державні облігації

Нові інструменти та нижчі ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 06.06.2023 р. Міністерство фінансів розпочало червень із невеликим обсягом запозичень, але зі зниженням ставок за найкоротшим інструментом.

На вчорашньому аукціоні Мінфін замінив два випуски облігацій: замість 10-місячних ОВДП були запропоновані 13-місячні папери, а замість півторарічних – новий випуск військових облігацій із погашенням у січні 2025 року. Незмінним залишився лише випуск «резервних» ОВДП, які з 11 червня можуть враховуватися банками для покриття частини обов’язкових резервів.

Саме за 13-місячними ОВДП відбулося зниження ставки відсікання до 18.4%. Якщо порівнювати з минулим тижнем, коли Мінфін розміщував також умовні «річні» облігації, то зниження ставки відсікання відбулося на 10 б.п., тоді як середньозважена ставка зросла на 13 б.п. до 18.4%. Водночас, якщо порівнювати з розміщенням цих же облігацій наприкінці квітня, то за неповні півтора місяці зниження ставок складає 60 б.п. Щоб зафіксувати новий рівень ставки, Міністерство відхилило 12 з 28 заявок, які були подані з вищим рівнем дохідності (до 19%, як і у квітні), на загальну суму 157 млн грн (за номіналом). З використанням цього інструменту Мінфін залучив 1.65 млрд грн.

Для нового випуску військових ОВДП Мінфін зберіг ставки на рівні 19.5%, аналогічно до півторарічних паперів, розміщених минулого тижня, які не є військовими. На ці облігації попит складав 2.3 млрд грн у 15 заявках. Увесь попит було задоволено та залучено 2.45 млрд грн.

Водночас «резервні» облігації знову не отримали великого попиту. Попри 19 заявок, обсяг попиту складав всього 648 млн грн за звичною ставкою 19.75%, тож бюджет отримав всього 684 млн грн.

Загалом до бюджету було залучено всього 4.8 млрд грн, що є найменшим обсягом із середини квітня. Однак наразі бюджет вочевидь не потребує великих обсягів коштів, і для збереження рівня рефінансування вище 100% Мінфін планує провести ще три аукціони, зокрема в другій половині місяця пропонувати облігації, номіновані у євро та доларах США.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень