Державні облігації

Контрольоване зменшення запозичень

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 16.05.2023 р. Оскільки майже всі травневі погашення вже рефінансовано, схоже, що Міністерство фінансів вирішило зменшити залучення у гривні та завершити розміщення найдовшого з випусків «резервних» облігацій.

На аукціон було запропоновано лише три випуски ОВДП: гривневі військові з погашенням через десять місяців, «резервні» з терміном обігу 2.5 роки та нові військові валютні, номіновані в євро з погашенням через рік.

Попит на військові гривневі облігації був чималим, майже 0.7 млрд грн за номіналом, але одна з конкурентних заявок на пів мільярда гривень за номіналом звично потребувала підвищення ставки на 50 б.п. до 19%. Традиційно таку заявку Мінфін відхилив та задовольнив решту 30 заявок, залучивши майже 191 млн грн за стандартною для цього випуску облігацій ставкою 18.5%. Дві третини коштів було залучено за неконкурентними заявками.

«Резервні» облігації Мінфін пропонував одразу в невеликому обсязі – лише 2 млрд грн за номіналом, що збільшувало загальний обсяг випуску до 20 млрд грн – обсягу, який Мінфін прагнув перевищити для кожного з випусків лише несуттєво. Тож і попит був близьким до пропозиції, 2.7 млрд грн із майже одностайним рівнем ставок у конкурентних заявках, і не перевищував максимальну задоволену ставку на попередньому розміщенні цього випуску в лютому – 19.75%. Однак частина учасників із досить великим обсягом подали заявки зі ставкою 19.6%, а неконкурентний попит перевищував 30%. Відповідно Міністерству довелося задовольнити низку заявок частково: неконкурентні заявки були задоволені на суму 0.6 млрд грн (30% від пропозиції) за середньозваженою ставкою 19.71% (на 6 б.п. вище, ніж у лютому), конкурентні заявки з мінімальним рівнем ставок та ставками, нижчими за максимальну, були задоволені повністю, а решта пропозиції була розподілена між учасниками з максимальною ставкою – 19.75%.

Новий випуск валютних ОВДП у євро отримав фактично найбільший попит. Він склав 125 млн євро в 35 заявках, що відповідає 4.8 млрд грн за офіційним курсом. Заявки були переважно конкурентними, зі ставками від 3.15% (аналогічно розміщенню 9-місячних ОВДП минулого тижня) і до 3.25%. З огляду на більший термін обігу емітент погодився задовольнити весь попит і залучити 121.3 млн євро. Відповідно максимальна ставка була встановлена на рівні 3.25% (+10 б.п. порівняно з минулим тижнем), а для неконкурентного попиту середньозважена ставка склала 3.22% (+7 б.п. більше, ніж минулого тижня).

Загалом Міністерство фінансів залучило до бюджету 7 млрд грн, переважно у валюті. Це найменший обсяг коштів у травні, але з цілком прагматичною метою – завершити розміщення найдовших «резервних» облігацій та залучити валюту для майже повного рефінансування погашення облігацій у євро в червні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень