Державні облігації

Накопичення коштів перед виплатами

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 02.05.2023 р. Учора Міністерство фінансів залучило до бюджету 12 млрд грн, переважно в національній валюті, поступово накопичуючи більше коштів перед майбутніми виплатами.

Попри те, що у валюті найближча виплата наступного тижня буде у євро, Міністерство вчора розміщувало ОВДП у доларах США, накопичуючи кошти для виплати через три тижні. Цього разу були розміщені 11-місячні облігації, попит на які був переважно в конкурентних заявках, але всі вони були подані з єдиним рівнем дохідності - за ставкою 4.85%, яка не змінилася порівняно з аукціоном на початку квітня, коли вони були розміщені вперше. До бюджету було залучено $118 млн, що трохи менше, ніж половина запланованих на кінець травня погашень у доларах США.

Пропозиція гривневих облігацій зазнала чималих змін. Із гривневих ОВДП, які розміщувалися у квітні, залишився тільки найкоротший випуск із погашенням у березні наступного року. Але ці облігації бажало придбати 29 учасників, один із яких на 500 млн грн, але зі ставкою 19%. Тож емітент вирішив відхилити цю заявку й задовольнити решту 28 заявок на суму 111 млн грн за ставкою 18.5%. Більшість облігацій було продано за неконкурентними заявками.

Замінив Мінфін випуск «резервних» облігацій: замість облігацій із погашенням у квітні 2025 року, цього розу розміщувався довший інструмент із погашенням у серпні 2025 року. Він отримав цілком непоганий попит у сумі 4.3 млрд грн і частина попиту була подана зі ставкою 19.65%, що на 5 б.п. нижче, ніж вони розміщувалися в березні. Але більшість попиту була за звичною ставкою 19.7%, тож було задоволено весь попит і зі зниженням середньозваженої ставки на 1 б.п. до 19.69%.

Ще однією цікавинкою аукціону стала пропозиція звичайних (невійськових) облігацій із погашенням у лютому 2026 року. Це наразі найпізніший термін погашення облігацій, що розміщувалися після початку великої війни. За ними попит був лише від кількох учасників – усього три заявки, з яких конкурентні на 3 млрд грн і ще неконкурентний попит на незначні 6 млн грн за номіналом. Ставку за ними було встановлено на рівні, аналогічному до «резервних» облігацій з погашенням у листопаді 2025 року, 19.75%. Тож це може бути ще одним випуском «резервних» облігацій, якщо Мінфін та НБУ приймуть відповідні рішення.

Загалом аукціон приніс бюджету цілком хороший обсяг коштів майже без змін у ставках. Гривневих залучень буде достатньо для погашення наступного тижня, тож рівень рефінансування гривневих погашень має навіть підвищитися. Погашення у валюті, вочевидь, Міністерство буде намагатися рефінансувати за декілька розміщень, окремо у євро через два тижні та у доларах США наприкінці місяця, якщо графік розміщень не зазнає змін. Тому зберігається перспектива, що рівень рефінансування погашень залишиться вище 100% і за підсумками травня.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень