Державні облігації

Рефінансування погашень триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 25.04.2023 р. Міністерство фінансів зберегло рівень рефінансування погашень боргу вище 100% за всіма валютами завдяки чималим залученням у валюті.

Майже половину коштів учора бюджету принесли валютні ОВДП у доларах США. Міністерство розміщувало два випуски валютних облігацій із погашенням у жовтні та грудні цього року. Піврічні папери були нові й розміщені зі ставками 4.75%. Усі заявки були подані на одному рівні, аналогічному до випуску, розміщеного наприкінці березня, тому середньозважена ставка стала вищою, ніж у березні, на 16 б.п. і аналогічна максимальній.

Водночас емітент вирішив, що за 8-місячними валютними ОВДП ставка має бути нижчою, ніж місяць тому, коли ці облігації мали дев’ять місяців до погашення, тож задовольнив лише попит зі ставками не вище 4.8%, а єдину заявку зі ставкою 4.85% на $5.7 млн відхилив.

Гривневі ОВДП цього разу знову користувалися великим попитом, хоча порівняно з минулим тижнем він дещо знизився. Загалом попит склав 8.8 млрд грн, що на 2.5 млрд грн менше, ніж минулого вівторка. Але цього разу попит розподілився більш рівномірно і майже без спроб змінити відсоткові ставки за ними.

Збільшився попит на військові ОВДП з погашенням у березні та червні наступного року на 0.6 млрд грн до 5.1 млрд грн і міг бути переважно від резидентів та брокерів для своїх клієнтів, адже був у 55 заявках і зі спробою отримати підвищення ставки за 11-місячним випуском на 50 б.п. до 19%.

Але за звичайними облігаціями попит зріс утричі до 1.5 млрд грн і був усього в п’яти заявках, тож з огляду, що за ними виплата купону вже наступного тижня, це міг бути попит і від нерезидентів.

Зменшився попит лише на «резервні» облігації, яких Мінфін розмістив лише на 2.2 млрд грн, або приблизно 2/3 від запропонованого обсягу.

Таким чином, напередодні погашення валютних ОВДП на $270 млн у четвер, Міністерство фінансів залучило вчора $225 млн, що загалом дозволило зберегти рівень рефінансування погашення в цій валюті вище 100% з початку року. Також більше 100% зберігається і рівень рефінансування гривневих погашень, який у квітні знизився до 145%.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень