Державні облігації

Реінвестування гривневих погашень

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 18.04.2023 р. Учора Міністерство фінансів рефінансувало більшу частину поточних погашень переважно завдяки «резервним» облігаціям. Попит на аукціоні зосередився у військових та «резервних» ОВДП.

Найбільше було розміщено «резервних» облігацій, які придбали 15 учасників на понад 6.3 млрд грн за номіналом. Найімовірніше, їх купували саме банки, для яких зберігається можливість і потреба покриття частини обов’язкових резервів облігаціями.

Але збільшився інтерес і до військових облігацій. Кількість заявок була меншою, ніж минулого тижня, але це могла бути підготовка банків та торговців цінними паперами до сьогоднішнього погашення, щоб забезпечити клієнтів достатнім обсягом облігацій для реінвестування погашень.

З двох випусків військових ОВДП, розміщених учора, 15-місячна «Ялта» принесла бюджету більше коштів: 2.2 млрд грн проти 1.8 млрд грн, що залучено за допомогою ОВДП з погашенням у березні наступного року, названими «Севастополь». Співвідношення могло бути іншим, але емітент не погодився підвищити ставку за 11-місячними паперами на 50 б.п. до 19% річних і відхилив 0.5 млрд грн попиту. Тож дохідності не змінились і цього разу.

Також Мінфін розміщував і звичайні ОВДП з погашенням у жовтні 2024 року та ставкою 19.5%, але попит на них був незначним, всього 0.5 млрд грн.

Загалом до бюджету було залучено майже 10.9 млрд грн, що дозволило рефінансувати 86% сьогоднішніх погашень. Завдяки такій активності рівень рефінансування погашень покращився, і наступні аукціони у квітні дозволять покращити цей показник навіть у разі нижчої активності інвесторів.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень