Державні облігації

Ажіотаж за резервними облігаціями спадає

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 14.03.2023 р. Міністерство фінансів змогло розмістити вчора лише чверть від запропонованого обсягу «резервних» облігацій. Водночас звичайні та військові ОВДП знову отримали незначний попит.

Звичайні (невійськові) 11-місячні ОВДП отримали всього 107 млн грн попиту в чотирьох заявках, з урахуванням заявки на 100 млн зі ставкою 25%. Але задоволено було лише три з них, де майже весь обсяг склав неконкурентний попит.

На 1.5-річні облігації попит був одностайним у 23 заявках, але теж невеликим – всього 66 млн грн. Усі заявки були задоволені в повному обсязі, а понад третина обсягу була розміщена за неконкурентними заявками.

Водночас «резервні» облігації не виправдали очікування Мінфіну. Міністерство планувало розмістити 10 млрд грн, очікуючи на черговий ажіотажний попит. Але банки цього разу не поспішали купувати ОВДП для покриття частини обов’язкових резервів. Попит склав лише 2.6 млрд грн без особливої конкуренції ставками: мінімальна ставка в заявках була всього на 5 б.п. нижче від максимальної і не вплинула на середньозважену.

Наразі Мінфін розмістив вже 87.3 млрд грн облігацій, що можуть використовуватися банками для покриття обов’язкових резервів. За приблизними розрахунками банки можуть ще придбати більше 20 млрд грн ОВДП до вичерпання цього ліміту. Але не поспішають робити це, заморожуючи кошти в «резервних» ОВДП на понад два роки, ймовірно, розраховуючи зменшити обсяг обов’язкових резервів у найближчій перспективі.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень