Державні облігації

Банки продовжують фінансувати дефіцит бюджету

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 07.03.2023 р. Міністерство фінансів залучило вчора 16 млрд грн, і майже весь обсяг - завдяки «резервним» облігаціям.

Усього на аукціоні було запропоновано три випуски звичайних (невійськових) ОВДП з термінами обігу від року до трьох, де саме трирічні облігації і є «резервними» облігаціями. Вони є одним із трьох випусків, розміщених минулого тижня і дозволених НБУ з 11 березня для покриття банками частини обов’язкових резервів. Тому весь попит банки спрямували саме на ці облігації.

Трирічні ОВДП були запропоновані в обсязі 15 млрд грн, але отримали 42 заявки на 15.4 млрд грн. Із цього обсягу 3.7 млрд грн були охочі придбати за неконкурентними заявками (за фактичною середньозваженою ставкою розміщення), а решта - в конкурентних заявках зі ставками від 19.25% до 19.75%. Вочевидь попит зі ставками, нижче максимальної, був чималим, бо середньозважена ставка склала 19.65%. У підсумку всі неконкурентні заявки і заявки з нижчими за максимальну ставками були задоволені в повному обсязі. А от ті, хто розраховував придбати облігації за максимальною ставкою, отримали лише частину бажаного обсягу, в межах залишку пропозиції і пропорційно до розміру своїх заявок.

Решта випусків ОВДП, що пропонувалися вчора, отримали незначний попит, якщо порівнювати з «резервними» облігаціями, - 164 млн грн на річні та 15 млн грн на дворічні папери. І якщо дворічні хотіли придбати сім учасників за звичною ставкою, то річні традиційно отримали заявку на 100 млн грн зі ставкою 25%, яка була відхилена.

Таким чином, схоже, що 99.5% коштів від учорашнього аукціону бюджет отримує від банків, які планують використовувати трирічні ОВДП для покриття обов’язкових резервів. З початку року таких облігацій уже розміщено на 84.7 млрд грн і отримано на бюджетні рахунки 89.4 млрд грн, або 76% усіх залучених з початку року коштів. Враховуючи, що «резервні» облігації купують саме банки, можна вважати, що саме вони і є зараз ключовим джерелом коштів для фінансування дефіциту бюджету з внутрішніх джерел.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень