Державні облігації

Розширення лінійки гривневих ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 28.02.2023 р. Міністерство фінансів залучило вчора майже 14 млрд грн, розмістивши й три нові випуски ОВДП з погашенням у 2025 році.

На аукціоні пропонувалось одразу шість випусків облігацій, три з яких були вже звичні випуски з погашенням цього та наступного року, а три випуски з погашенням у 2025 році були новими й, цілком можливо, будуть дозволені для покриття обов’язкових резервів.

Найкоротший випуск із погашенням у вересні цього року розміщувався з обмеженням 500 млн грн, тож частина з 773 млн грн попиту була відхилена. Але через його (попиту) одностайність було задоволено всі 25 заявок пропорційно до їхнього розміру в межах обсягу, запропонованого до розміщення.

Облігації з погашенням наступного року отримали вже більший попит. Річні облігації бажали придбати на 1.2 млрд грн, а з погашенням у червні 2024 року – на 2.6 млрд грн. Хоча Міністерство фінансів не зацікавили дві заявки, по одній на кожен із цих випусків ОВДП, що потребували підвищення ставок, але їхнє відхилення несуттєво вплинуло на обсяги розміщення.

А от нові облігації отримали стриманий попит - по п’ять заявок на кожен із випусків на приблизно однакові суми. Обсяги розміщень не обмежувалися, а різниця в ставках була незначною. Тож Міністерство фінансів розмістило по 3 млрд грн облігацій за ставками 19.6%, 19.7% та 19.75%, які погашатимуться відповідно у квітні, серпні та листопаді 2025 року.

Такі випуски нових облігацій аналогічні до розміщень у січні, коли Міністерство фінансів розміщувало певний обсяг облігацій, а згодом включало у бенчмарки, а НБУ дозволяв банкам використовувати їх для покриття частини обов’язкових резервів. У бенчмарки Міністерство вже нові облігації включило, тож можна очікувати, що впродовж тижня буде оголошено про рішення НБУ, а на подальших аукціонах попит на ці облігації буде вже більш активним.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень