Державні облігації

Дозоване розміщення "резервних" облігацій триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 07.02.2023 р. Учора Міністерство фінансів залучило 12.4 млрд грн, з яких більше половини запозичено у валюті, а з гривневих залучень майже весь обсяг завдяки "резервним" облігаціям.

Після місяця перерви Міністерство розмістило валютні ОВДП. Це було два випуски з погашенням цього року: один у доларах США з погашенням у липні приніс бюджету $174 млн, а другий у євро з погашенням у серпні всього 6.9 млн євро. Тож за поточним офіційним курсом це 6.6 млрд грн або 53.3% всіх учорашніх залучень.

Водночас гривневі облігації, що не можуть бути використані для покриття обов’язкових резервів, отримали вчора незначний попит та принесли бюджету всього 64 млн грн.

А от випуск "резервних" ОВДП з погашенням у травні 2025 року був найбільш цікавим знову. Ці облігації отримали 43 заявки на 32.5 млрд грн за номіналом, але Міністерство прагнуло розмістити лише 5.5 млрд грн облігацій. Це спонукало частину учасників знову подавати заявки з нижчими ставками, тож вони купили весь бажаний обсяг. А решта розподілила між собою залишок пропозиції за ставкою 19.75%. У підсумку середньозважена ставка знизилася на 12 б.п. до 19.59%, адже заявки знову розпочиналися з рівня 19.5%.

Міністерство фінансів продовжує дозовано розміщувати "резервні" облігації, поступово використовуючи бажання й потребу банків покрити частину обов’язкових резервів за допомогою ОВДП. З початку року за п’ять аукціонів було розміщено вже 46.4 млрд грн таких ОВДП, а вчора можна було розмістити ще 27 млрд грн. Саме такий чи навіть більший попит може отримати чергове розміщення "резервних" облігацій, але навряд чи весь він буде задоволений Мінфіном. Варто очікувати, що чергове розміщення буде з пропозицією "резервних" облігацій на 5-10 млрд грн із новою хвилею конкуренції за придбання всього бажаного обсягу.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень