Державні облігації

Акцент на резервні облігації

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 31.01.2023 р. Учора було розміщено ще порцію облігацій, які можуть бути використані банками для формування частини обов’язкових резервів. Саме вони й принесли бюджету майже весь обсяг залучень.

Найкоротшим випуском цього разу стали ОВДП з терміном обігу майже вісім місяців, які Міністерство фінансів запропонувало з обмеженням у сумі 500 млн грн. Але попит на них був значно меншим, усього 216 млн грн, і був задоволений майже повністю за ставкою 15% переважно за неконкурентними заявками.

ОВДП з погашенням наступного року отримали незначний попит, що загалом типово для цих двох випусків. А облігації в євро Мінфін відмовився розмістити за звичною ставкою 3%, як три тижні тому, вочевидь бажаючи платити меншу ціну за такі короткі позики.

Та найбільше попиту та залучень було за облігаціями з погашенням у травні 2025 року. Адже ще вчора вранці НБУ оприлюднив рішення про те, що ці облігації дозволені для покриття частини обов’язкових резервів. Але й пропозицію Мінфін обмежив 10 млрд грн.

Як наслідок попит склав 25 млрд грн, і з конкурентними заявками від 19.5% до 19.75%. Міністерство задовольнило всі 42 заявки, але лише частина з учасників із нижчими ставками, ніж максимальна, отримали весь бажаний обсяг, а решта - пропорційно до розміру заявок у межах залишку з 10 млрд грн.

Загалом за січень Мінфін розмістив гривневих облігацій на 49 млрд грн, з яких майже 41 млрд грн (за номіналом) можуть бути використані банками для покриття обов’язкових резервів. З огляду на оцінки НБУ, обсяг обов’язкових резервів може зрости на 141 млрд грн, з яких половину можна буде покрити спеціальними ОВДП. Наразі банки вклали у такі ОВДП лише близько 43 млрд грн, тож у найближчі тижні Міністерство фінансів може розраховувати на можливість залучити ще близько 30 млрд грн від банків за допомогою "резервних" облігацій. А цього буде більше ніж достатньо для рефінансування запланованих на лютий гривневих погашень.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень