Державні облігації

Великі залучення з новими випусками ОВДП

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 24.01.2023 р. Учора Міністерство фінансів успішно розмістило два нові випуски облігацій, що принесли бюджету 85% усіх залучень від цього аукціону.

Найкоротший випуск облігацій, який минулого тижня був найбільш популярним, учора пропонувався в обмеженому обсязі. Він отримав попит на суму 751 млн грн, але одна заявка була відхилена, а решта задоволена пропорційно в межах запропонованих 500 млн грн. Завдяки обмеженій пропозиції конкуренція сприяла зниженню ставки до 13%.

Попит на 8-місячні ОВДП був переважно неконкурентним, тож був задоволений за найнижчою конкурентною ставкою - 16%. А заявка зі ставкою 18% - відхилена.

Мінфін знову не погодився підвищити ставку за річними облігаціями до 25% заради 100 млн грн, тож задовольнив п’ять із шести заявок, зберігши ставки на рівні 18.5%.

Але найцікавішими були два нові випуски ОВДП з погашенням через два роки: у грудні 2024 та травні 2025 року. Це випуски звичайних (невійськових) облігацій, і вони цілком можуть бути дозволені НБУ для покриття обов’язкових резервів.

Попит на 23-місячні облігації був найбільшим, 6.2 млрд грн, і Мінфін задовольнив усі заявки. Ставку відсікання встановлено на рівні 19.6%, а середньозважену - 19.59%. Це на 10 та 9 б.п. вище, ніж минулого тижня були розміщені ОВДП з погашенням у жовтні 2024 року. А от на довші папери попит був менш одностайним. Більшість попиту була задоволена за ставкою 19.75%, але одна невеличка заявка з бажаним рівнем ставки 24% традиційно не знайшла розуміння з боку Мінфіну.

Потреба банків у облігаціях для покриття обов’язкових резервів сприяє збільшенню залучень. За підсумками попередніх аукціонів такий обсяг коштів може становити біля 50 млрд грн, більше половини з якого наразі вже вилучено до державного бюджету.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень