Державні облігації

Інтерес зміщується в коротші інструменти

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 17.01.2023 р. Після активності банків щодо купівлі півторарічних ОВДП, дозволених для покриття обов’язкових резервів, цього разу попит зосередився на піврічних облігаціях, які принесли бюджету 71% усіх залучень від учорашнього аукціону.

Вочевидь для Міністерства обсяг 20 млрд грн був оптимальним для розміщення першого «резервного» випуску, тож після успішного досягнення зазначеного обсягу ці облігації вже не пропонувалися вчора та й навряд чи будуть пропонуватися ринку надалі. Навіть попри великий попит на них і потенційну можливість залучити до бюджету одразу великий обсяг коштів.

Натомість емітент запропонував ринку більш звичні ОВДП – два випуски військових облігацій та два випуски стандартних ОВДП. Найбільший попит отримали військові облігації. Випуск із погашенням у липні цього року бажали придбати за 29 заявками на 4.2 млрд грн, а на придбання облігацій із погашенням у березні наступного року було подано 13 заявок на 1.4 млрд грн. А от попит на звичайні облігації був незначним.

Імовірно, після того як Мінфін задовольнив частину заявок на «резервні» ОВДП минулого тижня лише частково, хтось із учасників вирішив підстрахуватися й подав заявку зі ставкою на 75 б.п. нижче минулого тижня, ще й чималу. Але обмеження пропозиції цього разу не було, тож Мінфін задовольнив увесь попит у повному обсязі. Унаслідок цього середньозважена ставка знизилася на 57 б.п. до 13.43%, що могло стати для учасників із неконкурентними заявками (задовольняються за рівнем середньозваженої ставки) трошки неприємним сюрпризом. А неконкурентний попит складав учора майже 20%.

А от за 14-місячними військовими облігаціями ставка продовжила коливатися. Якщо наприкінці минулого року її було знижено до 18.5%, учора Мінфін погодився повернути її назад на рівень 19%. Можливо, те, що конкурентний попит був переважно зі ставками 19%, і стало визначальним.

Умови звичайних облігацій не зазнали змін, хоча заявка на 100 млн грн на річні ОВДП таки була відхилена, бо потребувала підвищення ставки одразу на 650 б.п. до 25%.

Загалом ще минулого тижня Мінфін залучив достатньо коштів для роловеру січневих погашень, тож учора особливої потреби залучати кошти з цією метою не було. Однак потенційно бюджет потребує ліквідності постійно, і завдяки великому попиту нові позики дозволятимуть фінансувати необхідні видатки саме зараз, хоч і за рахунок короткострокових ОВДП. Саме тому ми бачимо певну гнучкість з боку емітента, але й деяку принциповість також, щоб не підвищувати значно ставки заради невеликого обсягу коштів, оскільки вони не вирішать потреби бюджету.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень