Державні облігації

Мінфін майже рефінансував погашення

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 13.12.2022 р. Учорашній аукціон приніс бюджету найбільший обсяг коштів від гривневих облігацій за весь поточний рік, що майже повністю покриває виплату основної суми боргу за ОВДП, заплановану на сьогодні.

Найбільше коштів було залучено за допомогою 2-річних ОВДП, які ще минулого тижня отримали нову ставку 19.5%, і вчора ніхто з учасників не спробував отримати вищу. Ці облігації дозволили залучити майже 6.8 млрд грн.

Ще 4.1 млрд грн Мінфін залучив з допомогою річних облігацій, за якими зберіг ставку на рівні 16%. Попит був переважно одностайний, а порівняно з минулим тижнем разюче зріс – з 0.2 млн грн до 4.4 млрд грн. Одна відхилена заявка складала всього 100 млн грн і потребувала підвищення ставки до 25%.

Схоже, що заміна семимісячних паперів на п’ятимісячні теж спрацювала, адже порівняно з 168 млн грн попиту минулого вівторка, учора попит склав майже 3.3 млрд грн. Тут теж одна заявка потребувала підвищення ставки до 24.5% заради менше ніж 100 млн грн коштів, тож була відхилена.

А от облігації з термінами обігу між річними та дворічними отримали незначний попит: 169 млн грн на 15-місячні та 0.4 млн грн на 19-місячні ОВДП. За 15-місячним випуском облігацій навіть знижено ставки на 50 б.п. До 18.5%, рівня кінця жовтня, після того як два тижні тому Мінфін погодився підвищити ставку до 19%. Більшість попиту на цей випуск була неконкурентною, тож усі учасники саме цього розміщення отримали меншу дохідність, ніж у листопаді.

Що ж стосується 19-місячних паперів, то, відхиливши минулого тижня попит на 3 млрд грн зі ставкою 19.25%, учора Мінфін отримав одну конкурентну заявку зі ставкою 19% і одну неконкурентну заявку, але загалом усього на 0.4 млн грн. Можливо, весь минулотижневий попит і перемістився у дворічні папери.

Учора було залучено загалом понад 14 млрд грн, які дозволяють Мінфіну покрити майже все сьогоднішнє погашення в сумі 14.4 млрд грн. Це дуже важливо для Мінфіну в поточній ситуації з рефінансуванням внутрішніх виплат. Адже станом на кінець листопада не рефінансованими через первинний ринок були 108 млрд грн погашень, і наразі цей обсяг принаймні не зріс, а навіть зменшився на 0.6 млрд грн. Хоча з огляду на попередні рішення Мінфіну, обсяг запозичень міг бути значно меншим.

Офіційні результати первинних розміщень