Державні облігації

Неоднозначне рішення Мінфіну

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 06.12.2022 р. Міністерство фінансів відмовилося підвищувати ставки за частиною випусків облігацій і залучило учора лише 3.1 млрд грн до бюджету.

Найбільше коштів бюджет залучив від валютних ОВДП у євро з погашенням у червні наступного року, майже 55 млн євро або 2.1 млрд грн. Це фактично дві третини отриманих на вчорашньому аукціоні коштів.

Ще 0.9 млрд грн було залучено з допомогою дворічних ОВДП, за якими Міністерство погодилося підвищити ставки ще на 25 б.п. до 19.5%, і 63 млн грн через 7-місячні облігації, за якими ставку було встановлено як для піврічних ОВДП.

Але Міністерство фінансів відмовилося розмістити два випуски звичайних облігацій. Якщо за річними облігаціями попит був незначним і не впливав на загальний обсяг запозичень, то рішення щодо півторарічних облігацій виглядає неоднозначним. На придбання цих облігацій була всього одна заявка зі ставкою 19.25% і з обсягом 3 млрд грн. Якщо порівнювати з 16-місячними ОВДП, розміщеними минулого тижня зі ставкою 19%, то 25 б.п. виглядають цілком пристойним підвищенням за три місяці обігу. Така ж різниця 25 б.п. буде, якщо порівнювати з дворічними ОВДП, за якими тепер ставка становить 19.5%. І обсяг коштів, які міг отримати бюджет, також би втричі перевищив залучення від дворічних паперів.

Отже, бюджет продовжує залучати кошти на первинному ринку, але рішення Міністерства щодо задоволення тих чи інших заявок не завжди виглядають логічними, особливо в умовах, коли рефінансування погашень залишається на низькому рівні, а наступного тижня необхідно погасити ще 14 млрд грн.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень