Державні облігації

Мінфін знову підвищує ставки

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 29.11.2022 р. Учорашній аукціон приніс бюджету понад 21 млрд грн. І хоч переважна частина коштів була залучена в євро і на короткий строк, важливим є те, що Міністерство фінансів відновило підвищення ставок за військовими ОВДП.

Найбільший обсяг коштів принесли бюджету 5-місячні військові облігації в ЄВРО, за якими ставку порівняно з попереднім подібним розміщенням було підвищено на 50 б.п. до 3%. Міністерство задовольнило всі 12 заявок і отримало майже 382 млн євро. А от інший випуск у євро з погашенням у січні 2024 року з правом дострокового погашення був менш цікавим інвесторам і приніс бюджету 72 млн євро за незмінною ставкою 2.5%.

А от за гривневими облігаціями було залучено 4.2 млрд грн, що втричі краще, ніж минулого вівторка, хоч агресивного попиту з високими ставками було менше.

За 4-місячними військовими ОВДП Мінфін відхилив всього одну заявку на 100 млн грн зі ставкою 24.5% і залучив 3.2 млрд грн. Ставка за ними залишилася незмінною - 14% річних.

Попит на 10-місячні папери був значно меншим, ніж минулого тижня, але порівняно з коротшим інструментом отримав дві агресивні заявки зі ставками до 25%. Але решта попиту була зі ставками від 14% до 16%, і Міністерство погодилося на новий компромісний рівень ставки та прийняло рішення підвищити ставку відсікання одразу на 200 б.п. до 16% (фактично ставки купону за цим випуском), а середньозважену -до 15.99%. За цим інструментом було залучено 255 млн грн.

Погодилося Міністерство фінансів підвищити ставки й за 15-місячними військовими ОВДП, але на 50 б.п. до 19%, що дозволило залучити ще 307 млн грн.

За звичайними (невійськовими) облігаціями з терміном обігу 14 місяців та майже два роки ставки не змінилися, але й попит на них був незначним. Разом вони принесли бюджету всього 24 млн грн.

Отже, Міністерство фінансів продовжило зміщувати криву дохідностей за військовими ОВДП, хоча ставки первинних розміщень досі залишаються значно нижче від облікової ставки НБУ. За таких умов і відмови задовольняти агресивний попит, вільні кошти інвестори спрямовують частково на вторинний ринок, про що свідчать активні торги ОВДП у п’ятницю зокрема. За таких умов інвестори продовжать подавати заявки з більш привабливими ставками, а от Міністерство знову буде намагатися не дуже різко підвищувати ставки та намагатися залучати більше коштів за меншою ціною, використовуючи, зокрема, і валютні облігації.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень