Державні облігації

Мінфін відхиляє агресивний попит

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 22.11.2022 р. На вчорашньому аукціоні Міністерство фінансів відхилило 80% попиту, відмовившись підвищувати ставки за більшістю облігацій, і залучило лише 1.2 млрд грн.

Найбільше учасники аукціону хотіли отримати вищі ставки за військовими ОВДП. За 4-місячними військовими облігаціями найбільша заявка на понад 3 млрд грн потребувала підвищення ставки на 100 б.п. до 15%, але Міністерство фінансів, мабуть, вирішило, що це завеликий крок після підвищення минулого тижня ставки на 50 б.п. За 10-місячними військовими облігаціями найбільша заявка була на майже 2 млрд грн або 99% попиту на цей інструмент, але потребувала підвищення ставки з 14% до 18%. Тож у підсумку ці дві заявки було відхилено, хоча вони могли принести бюджету ще приблизно 5 млрд грн.

Попит на звичайні (невійськові) облігації був менш агресивним. На 15-місячні папери лише одна невелика заявка потребувала підвищення ставки на 50 б.п., але обсяг у ній був менше 1 млн грн за номіналом. Тому й ставку було збережено на рівні 18.5%.

Єдиний інструмент, за яким попит був одностайним, були дворічні звичайні ОВДП. Весь попит був заявлений за ставкою 19.25%, що на 75 б.п. вище, ніж вони розміщувалися два тижні тому. Попит був трошки більшим за 1 млрд грн за номіналом та приніс бюджету 918 млн грн.

Міністерство фінансів продовжило підвищувати ставки за звичайними облігаціями, але відмовилося задовольнити агресивний попит на військові облігації, попри великий обсяг таких заявок. Можливо, саме потреба різкого підвищення ставок спричинила таке рішення емітента, але ці заявки стали дуже важливим індикативом для подальшого формування попиту на військові ОВДП на первинному ринку.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень