Державні облігації

Підвищення ставок за військовими ОВДП триває

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 25.10.2022 р. Учора Міністерство фінансів продовжило рух назустріч ринку, підвищивши ставку за ще одним випуском військових облігацій.

Після обережної пропозиції невійськових облігацій та нового випуску військових ОВДП минулого тижня вчора Мінфін переглянув умови випуску ще й півторарічних облігацій. За ними ставку було підвищено до рівня 18.5%, за якою минулого тижня були продані невійськові ОВДП.

А от за традиційними піврічними та річними військовими ОВДП Мінфін, схоже, не був готовий підвищувати ставку до рівня минулотижневого додаткового випуску, який було придбано кимось одразу на 4 млрд грн.

Тож піврічні та річні ОВДП були розміщені за ставками 12% і 14%, і, як зазвичай, на невеликі суми. А от підвищення ставки за півторарічним інструментом одразу дало збільшення попиту до мільярда гривень, що удвічі більше, ніж цього випуску було розміщено за попередні 6 тижнів.

Валютні облігації цього разу були невійськові, але особливого попиту на них не було після чималих обсягів попиту минулого тижня.

Загалом кроки Мінфіну в частині підвищення ставок починають давати позитивні результати. Обсяги ринкових позик для покриття дефіциту бюджету збільшилися і можуть ще зрости в разі вищих ставок ще й за іншими гривневими паперами.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень