Державні облігації

Запозичення впали до мінімуму

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 06.09.2022 р. Учора Міністерство фінансів залучило всього 47.3 млн грн за допомогою військових ОВДП, що є найменшим обсягом більше ніж за два роки.

На аукціоні пропонувалося всього два випуски гривневих військових облігацій із термінами обігу сім та майже тринадцять місяців, але попит на них був дуже стриманим, ще й заявки на довший термін обігу були з різними відсотковими ставками.

Тих, хто хотів придбати семимісячні папери, було восьмеро, а з заявленого ними обсягу приблизно 2/3 - за неконкурентними заявками. Весь конкурентний попит був за ставкою 12%, яка влаштовувала Міністерство фінансів, тож усі заявки було задоволено й залучено 27.5 млн грн.

А от папери з погашенням наприкінці вересня наступного року бажали придбати 17 учасників, але інтереси з Мінфіном збіглися не у всіх. Три чверті попиту було за неконкурентними заявками, тож їх задовольнили усі, а з конкурентних Міністерство обрало лише ту частину, де ставки були 14%. А дев’ять заявок на 1.4 млн грн, що були зі ставками 16%, - відхилено. Цікаво те, що цей випуск розміщувався зі ставкою 16% ще минулого тижня, але вже вчора Міністерство прирівняло його до річних паперів та фактично знизило ставку за ним до 14%, за якою раніше розміщувалися облігації з терміном обігу 10-12 місяців.

Тож обсяги залучень впали до мінімальних не тільки за цей рік чи з часу повномасштабного російського вторгнення, а й за більше ніж два роки. У 2020 році нерезиденти активно скорочували свій портфель, а вітчизняні інвестори традиційно для періодів нестабільності віддавали перевагу валютним інструментам, тож такі низькі залучення в гривні були не випадковими.

Не випадковими вони є й зараз, коли в умовах високої інфляції та облікової ставки 25% інвестори не поспішають купувати ОВДП на первинному ринку зі ставками 12-14%, особливо напередодні чергового засідання правління НБУ з питань монетарної політики, де знову буде вирішуватися питання облікової ставки на найближчі тижні.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень