Державні облігації

Валютні ОВДП знову допомагають

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 30.08.2022 р. Учора до бюджету вдалося залучити майже 4 млрд грн, але лише 323 млн грн у гривні, а решта в іноземній валюті.

Гривневі облігації залишаються мало цікавими на первинних аукціонах. Тож хоч обсяги попиту та залучень несуттєво зросли, вони залишаються на низькому рівні з обережними спробами учасників аукціонів показати бажані ставки. Так, якщо за 4-місячними ОВДП найвища ставка в попиті залишилася на рівні 18%, то за 10- та 13-місячними ОВДП максимальні ставки знизилися на 500 б.п. і 700 б.п. - до 15% та 17% відповідно.

Але переважно заявки подавалися зі звичними вже ставками, які задовольняє Мінфін. Тож по одній заявці на кожен випуск із максимальними ставками й було відхилено.

А от попит на валютні ОВДП знову виявився рятівним для бюджету. Завдяки цим інструментам вдалося залучити майже $100 млн, де більше половини були залучення в євро. Переважна більшість заявок була на коротші випуски доларових паперів, але в невеликих обсягах. Та Міністерство фінансів знову запропонувало ОВДП із правом дострокового погашення, тож саме вони й дозволили залучити більшу частину коштів: $30.1 млн у доларах США та 50.2 млн у євро.

Подібна тактика була застосована Мінфіном і наприкінці липня, але тоді вдалося залучити загалом утричі більше коштів, і це було завдяки як інструментам у гривні, так і у валюті. Але з кожним аукціоном інтерес до первинного ринку демонструє зниження та бажання отримати хоч мінімальне підвищення ставок у гривні або можливість дострокового погашення паперів у валюті. Однак, через те що великі погашення ОВДП відбуватимуться вже аж у жовтні, найближчі тижні Мінфін навряд чи робитиме кроки в бік підвищення ставок, тож інвестори будуть зосереджувати увагу на вторинному ринку.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень