Державні облігації

Зміна ставок збільшує запозичення

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 9.08.2022 р. Учора до бюджету було залучено всього 3.5 млрд грн. Але майже весь цей обсяг вдалося залучити завдяки підвищенню ставок.

Загалом попит був невеликим, усього 4.8 млрд грн, що лише на 0.7 млрд грн більше, ніж минулого тижня. Але якщо минулого вівторка попит зосередився на 11- та 14-місячних ОВДП, за якими ставки було підвищено наприкінці червня, то учора попит на 14-місячні папери був значно меншим і перемістився на 5-місячні ОВДП.

Загалом на 5-місячні облігації попит був у 17 заявках, і майже весь був у заявках зі ставками 12% річних. Тож тут Міністерству вже залишалося вибирати: чи йти назустріч ринку хоч трошки, чи залучити незначний обсяг коштів. Як наслідок, було залучено 3.4 млрд грн зі ставкою відсікання 12%. А от середньозважена ставка виявилася трошки нижча, 11.99%, тож попит за нижчими ставками був хоч і незначним, але не залишився непоміченим.

Але компроміс не вдалося знайти за 11-місячними ОВДП. Тут більшість заявок була за ставкою 14% і лише один учасник бажав ставку 18%. І хоч ця заявка й могла принести бюджету понад мільярд гривень, вона була відхилена, а ставка за цим випуском збережена на рівні 14%.

Водночас попит на 14-місячні папери зі ставкою 16%, схоже, вичерпався, адже попит був меншим за 50 млн грн.

Не зацікавили інвесторів і облігації в євро, яких продали всього на 0.8 млн євро, або 32 млн грн.

Тож упродовж кількох тижнів ставки за гривневими ОВДП поступово змінюються, дозволяючи Міністерству фінансів залучати хоч і невеликі обсяги, але щотижня. Але зі зняттям більшості обмежень на обіг ОВДП зростає потенційна можливість придбати облігації на кращих умовах, ніж на первинному ринку, тож подібну міграцію попиту за більшими ставками ми можемо спостерігати ще певний час, поки умови первинного і вторинного ринків не зблизяться та не сформують нову криву дохідностей.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень