Державні облігації

Вибіркове підвищення ставок

Звіт Групи ICU за результатами аукціону Мінфіну від 19.07.2022 р. Учора Міністерство фінансів підвищило ставку за річними ОВДП, що дозволило збільшити запозичення в національній валюті до 1.9 млрд грн. Ще майже мільярд гривень, або $32 млн, було залучено через валютні ОВДП.

Пропозиція двомісячних облігацій разом із тримісячними та піврічними не зустріли серед інвесторів особливого бажання вкладати кошти під 9.5-10% річних. Частина попиту була за вищими ставками, ніж раніше, і була відхилена. Тому й залучити вдалося через ці інструменти всього 149 млн грн, ще й переважно за неконкурентними заявками.

А от за річними облігаціями Мінфін, схоже, анонсував можливе підвищення ставок, тож отримав 5.5 млрд грн попиту. Загалом це дозволило отримати на аукціоні майже 5.8 млрд грн попиту, що стало найбільшим обсягом заявок на гривневі ОВДП за неповні два місяці.

Але ставки були в діапазоні від 11% до 18% річних, тож Міністерство прийняло рішення підвищити ставку відсікання, а з нею і середньозважену, на 300 б.п. до 14% річних. Водночас майже 2/3 попиту було відхилено і розміщено всього 2 млрд грн річних облігацій, а до бюджету отримано 1.8 млрд грн.

На валютні ОВДП попит зменшився удесятеро, до $32 млн з $335 млн минулого тижня, а ставки залишилися незмінними – 4% та 4.5% строком на п'ять та одинадцять місяців.

Таку вибірковість рішення Мінфіну щодо підвищення ставок тільки за річними ОВДП можна пояснити великим обсягом попиту порівняно з іншими інструментами. Але це не пояснює, чому було рішення зупинитися саме на 14%, тоді як бюджет міг залучити значно більше коштів, якби ставка відсікання зросла більше, а от середньозважена вартість позики зросла б значно менше. Тож наступне розміщення за тиждень дозволить оцінити перспективність і доцільність саме такого рішення, а також можливу зміну ставок за іншими інструментами.

Завантажити повний звіт ICU

Офіційні результати первинних розміщень